Hereke’de radyasyonlu cüruf iddiası

Kocaeli’nin Körfez ilçesi Hereke kesinindeki bir taş ocağında açılan dev çukurun içine, ağır toz metalle birlikte radyasyon içeren cüruf döküldüğü öne sürüldü.

Yukarı Hereke’deki Küçükkaya Maden Şirketi’nin işlettiği taş ocağında, bertaraf edilemeyen ve ağır metal içeren cürufun radyasyon yayan elektrikli ark tozu karıştırılıp çukura döküldüğü iddia edildi. Giriş ve çıkışların durdurulduğu taşocağında, atıkların zehirli olup olmadığını belirlemek için inceleme başlatıldı.

Radyasyon ölçümü yapılamıyor
İhbar üzerine bölgeye giden Jandarma ve İl Çevre Müdürlüğü ekipleri, gereken önlemleri aldıktan sonra atıkların radyasyon içerip içermediğini ölçmek istedi. Ancak, yanlarında radyasyon ölçüm cihazı bulunmadığı için numune alamadı. Bunun üzerine, Valilik, radyasyon cihazı bulunan TÜBİTAK ve İZAYDAŞ ile irtibata geçti. Bunun sonucunda alınabilen numuneler, incelenmek üzere her iki kurumdaki laboratuarlara gönderildi.

Sadece baktılar
Olay yerinde inceleme yapan Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, cürufların dökülmesinin derhal durdurulması çağrısında bulunarak, ‘’Bu atık, demir üretiminden artan cüruf. Ayrıca elektrik ark ocaklarında oluşan ağır metal içeren tozların cürufa karıştırılarak bu sahalara gönderiliyor. Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinde radyasyon cihazı bulunmuyordu, dökülen cürufa sadece baktılar ve bölgeden ayrıldılar” dedi.

Valilik ölçüm yaptırıyor
Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Bu tür tesislerden çıkan cüruf ve benzeri atıklar tüm dünyada sorun. Yapılan bir araştırmada, Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde bu maddenin karayollarında asfaltın altına destek malzemesi olarak dökülüyor. Firma, cüruf döktüğü alanı satın almış, çıkan atıkları buraya döküyor. Burada radyasyon ölçümü yapılması için de TÜBİTAK' başvurduk. Hemen sonuç alınmaz, tahlil sonuçlarını bekleyeceğiz. Sonuçlar, kötü çıkarsa gerekli yasal ve cezai bütün işlemleri başlatacağız.”

(soL-Kocaeli)