Hatay'da usulsüz teklife evet denildi

Hatay İl Genel Meclisi ile Antakya Belediye Meclisi'nin, Hatay İl Çevre Planına aykırı olarak aldığı kararla Mustafa Kemal Üniversitesi'nin alanından Adalet Bakanlığı'na ve MİT'e yer verildi.

iskenderunses.net'in haberine göre İskenderun Belediye Meclisi, MKÜ İskenderun Kampüsü alanından 5 dönümün Adalet Bakanlığı'na lojman, 7 dönümlük alanın da Milli İstihbarat Teşkilatı'na 'hizmet alanı' olarak düzenlenmesi önerisini oy çokluğuyla kabul etti.

Hatay İl Genel Meclisi ile Antakya Belediye Meclisi'nin, 1/25 bin ölçekli Hatay İl Çevre Planına aykırı olarak aldığı karar, dün yapılan oturumda 13'ye karşı 17 oyla kabul edildi. Üniversite alanının parçalanmasında arsa tahsisi yapılan MKÜ'nün yönetim kurulu kararının bulunmadığı belirtildi ve parçalanmanın da usulsüz olduğu ifade edildi. Kabul edilen kararın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına işlenmesi de bir çekimser, 12 ret ve 17 oyla kabul edildi. Bu oylamanın yargıya gitmesi bekleniyor.

MKÜ alanındaki izin hukuksal değil
Oylama öncesinde konuşan CHP Meclis Grup Başkanvekili Kamil Turan, "İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi, üniversite alanını parça parça ayırıyor. İskenderun olarak buna itirazımız var" dedi. Üniversitelerin kentin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunması için kent içinde olması gerektiğini anlatan Turan, AKP'nin de öğrenci yurdunu yıllardır yapmadığını, ancak alanın parçalanmasını sağladığını söyledi.

AKP'li Ahmet Dönmez ise, yurdun yılbaşından sonra bin kişi kapasiteli olarak yapılacağını belirtti. CHP'li Mustafa Özen ise üniversitenin kamu kurumlarınca kuşatılmasına karşı olduğunu söyledi. EDP üyesi Ercüment Kimyon da, arsanun MKÜ'ye tahsis edildiğini, ancak cami alanında oludğu gibi alanın parçalanması sağlanırken üniversite yönetiminin kararı olmadığını ve bunun yerine Yapı İşleri Daire Başkanının imzasının bulunduğunu anlattı ve bunun 'usulsüz' olduğuna dikkat çekti. Çevri planı yapılalı bir yıl olmadığını anlatan Kimyon, "Planlar bu kadar kısa sürede delinir mi? Antakya'da planları delenler, bize dayatıyor" diye konuştu. Önerinin başkanlıkça geldiğini anımsatan MHP Gurup başkanvekili Garip Şandır da, kurumları yapratmadan bu işin bir an önce onaylanmasını istediklerini kaydetti. AKP'li Doğan Ertan ise üniversite alanının çok geniş olduğunu, üç-beş dönümün kurumlara verilmesiyle bir şey olmayacağını, gerekirse bazı fakültelerin kampüse değil, farklı yerlere, hatta Sarıseki gibi beldelere de yapılmasını istedi. MKÜ alanının parçalanmasına istemediğini belirten ancak 'evet' oyu kullanan belediye başkanı Civelek ise üniversitenin kent içinde olmasının kente birçok katkısının bulunduğunu söyledi.

'Rant' yaratacak oylama, gelecek ay görüşülecek
Meclis, dün yaptığı oturumda, Karahüseyinli Köyündeki 400 dönümlük Fuar Alanı'na 100 dönümünün Ceza İnfaz Kurumu Alanı olarak düzenlensini öngören İmar Komisyonu Raporu oy çokluğyla kabul etti ve bunun 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına işlenmesini onayladı.

İskenderunlu işadamı Paşa Karaca'nın 3M Garden yanındaki 6 dönümlük alanda yapacağı inşaatına 10 kat yüksekliği verilmesi yönündeki AKP, MHP ve bağımsız üyenin oylarıyla meclise getirilen önergenin raporu ise hazırlanmadığı için gelecek ay yapılacak oylamaya kaldı. Önerinin kabul edilmesi halinde işadamının yapacağı konutlarla, 4 ila 6 milyon lira artı kazanç sağlanacağı savunuluyor. Emsal= 2.00 ve H=30.50 metre yapı yüksekliği verilmesini öngören, önerge AKP'li Doğan Ertan, MHP'li Garip Şandır ve bağımsız üye Mahir Ünal tarafından imzalanarak, meclise getirilmişti.

Meclis, 2 Kasım Cuma günü saat 14.00’de toplanacak.