Hasankeyf şimdilik kurtuldu

Finansör ülkeler Ilısu barajı için kredi desteğini gerekli şartlar yerine getirilmediği için çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Batman'da Dicle nehrinin ayırdığı tarihi kent Hasankeyf yatırımcıların geri çekilmesiyle şimdilik sular altında kalma tehlikesinden kurtuldu. Hasankeyf'in kurtuluşunun şimdilik olmasının nedeni ise finansör ülkelerin yatırım kararını geri çekmesine rağmen bakanlığın barajı yapmada kararlı olduğunu açıklaması oldu.

Kamuoyunda Ilısu barajı olarak bilinen proje için Alman Euler Hermes Kreditversicherung, Avusturya'dan Kontrolbank ve İsviçre'den de Exportrisikoversicherung adlı bankalar finansman sağlayacaktı. Ancak bankalar dün yaptıkları ortak açıklamada çevre ve tarhi dokunun korunması gibi bazı şartların yerine getirilmemesini gerekçe göstererek kredi desteklerini çektiklerini belirtti. Finansman ülkeler bölge haklarının istihdamını da kapsayan 153 maddelik bir talep listesi hazırlamış ancak İhracatçı Kredi Kuruluşları kararıyla Çevresel Uygunsuzluk kararıyla proje kapsamındaki çalışmalar durdurulmuş ve 180 günlük süreç başlatılmıştı.

'Bildiğimizi okuruz' tavrı endişeyle karşılandı
Finansörlerin çevresel nedenlere geri çekilme kararı almaları Hasankeyf'i kurtarmak adına umutla karşılanırken Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kararla ilgili açıklaması ülkemizin tarihi değerlerinin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 1980'li yıllardan beri devam eden projenin finansörlerinin geri çekilmesinin siyasi bir karar olduğunu belirten bakanlık, "Türkiye Cumhuriyeti olarak, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin kilit bir halkası olan gerek enerji gerek sosyal kalkınmanın bir ateşleyici gücü olarak gördüğümüz Ilısu Barajı ve HES Projesinin yapımı hususundaki kararlılığımızın devam ettiğini önemli vurgulamak isteriz" dedi. Bakanlık ayrıca kararın siyasi olduğunu da vurguladı ancak bunun nedenlerini açıklamadı.