Haliç Dayanışması'ndan ilk eylem: 'Yurt savunması satılamaz'

Haliç Tersaneleri’nin Haliçport adı altında satılmasına karşı çıkan Haliç Dayanışması ilk basın açıklamasını yaptı. Dayanışma bileşenleri “savunmanın bel kemiği tersaneler taşeronlaştırılamaz” dedi.

(soL - Rıfat Doğan) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Haliç Tersaneleri’ni kapsayan ve Haliçport projesi ismi verilen yat liman ihalesine karşı kurulan Haliç Dayanışması ilk basın açıklamasını yaptı. Sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Dayanışma'nın bugün saat 11.00’da Camialtı Tersanesi önünde yaptığı basın açıklamasını TMMOB Gemi Mühendisleri Odası eski başkanı Tansel Timur okudu.

Açıklamada, "558 yıllık tarihi-kültürel-endüstriyel mirasımız ve önemli bir üretim ve istihdam potansiyeli, yok olma arkeolojik açıdan büyük değeri olan bir alanın yanı sıra tarihi, kültürel doku tahribata uğrama tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmaktadır” denildi.

Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da destek verirken, Kocaeli Üniversitesi’nden Yrd. Doç Dr. Gül Köksal ise Haliç Tersane bölgesinin sit alanı olduğunu ve Koruma Kurulu tarafından korumaya alındığını belirterek söz konusu ihale öncesinde izin alınmadığını ve bunun suç olduğunu ifade etti. Tersanenin emektar çalışanları ellerindeki “Yurt Savunması Satılamaz” dövizleriyle tepkilerini dile getirirdi. Emektar çalışanlar basın açıklamasının ardından yaptıkları açıklamada “savunma taşeronlaştırılamaz” dedi.