Gülen cemaati “titan zinciri” gibi

Fırat Haber Ajansı yaptığı bir haberde, Gülen cemaatinin Bitlis’te bürokrasi ve eğitim alanında örgütlendiğini ifade ederken, ekonomik örgütlenmenin ise “titan zinciri” gibi olduğunu kaydetti.

Fırat Haber Ajansı (ANF) yaptığı bir özel haberde Fethullah Gülen’in Bitlis’teki örgütlenmesine yer verirken, haberde “Fetullahcıların ekonomik örgütlenmesi ‘titan zinciri’nin bir benzeri gibi” ifadelerine yer verildi.

ANF haberinde, Gülen tarikatının bölgede Van dışında yoğun faaliyet yürüttüğü illerden birinin de Bitlis olduğunu kaydederken, cemaatin bürokrasi ve eğitim alanlarında etkili olduğunu kaydetti. ANF Gülen cemaatinin, bürokrasinin büyük bir kesimine egemen olduğu gibi genel olarak Bitlis ekonomisine de hakim durumda olduğunu kaydederken haberde şu ifadelere yer verildi: “Gülen cemaati, Bitlis’te daha çok siyasi ve ekonomik bir lonca kurumu görüntüsündedir. Örneğin üst düzey her bürokratın tarikatın yayın organı Zaman gazetesine abone olmak ve haftalık ‘sohbet’ toplantılarına katılma gibi zorunlulukları var. Yapısal bir hiyerarşisi olan haftalık ‘sohbet’lerde dini konular üzerinde durulurken, konuşmayı gerçekleştirenler de bürokrasideki konum ve mevkilerine göre hiyerarşik bir düzen içinde bulunuyor.”

Bitlis ve çevresini ekonomik bir pazar olarak gören Gülen cemaatinin ticari faaliyetlerini yürütürken mutlak suretle cemaat içinde gerçekleştirilmesini istediğini belirtilen haberde, “Burada temel amaç, ticari faaliyetler çerçevesinde elde edilecek kârın cemaat üyesinin sözlü beyanından ziyade görülebilir ve net olmasını sağlamak. Bu yolla sözkonusu ticaret erbabından elde ettiği kâr marjına göre cemaatin çeşitli dernek ve oluşumlarına kaynak aktarılması garanti altına alınıyor. Cemaatin tüccarlar için vazgeçilmez olmasının göze çarpan birkaç nedeni var. Bu nedenler arasında en belirgin olanı belirli bir pazarın sürekli bulunması ve bürokrasi içindeki bağlantılar. Haftalık sohbetler vasıtasıyla üst düzey bürokrat ve diğer ticaret erbaplarıyla daha yakın ilişki kurulması sağlanıyor” ifadelerine yer verildi.

“Titan zinciri gibi”
Haberde tarikatın ekonomik olarak büyümesinin ironik olsa da kapitalizm ve sosyalizmin ekonomik politiğinin götürüldüğü başarılı bir sistemle mümkün olduğu iddiasına yer verilirken, bu durum şu sözlerle açıklandı: “Örneğin, A firması ve B firması cemaate bağlı iki firmadır ve ticaretlerinde temel olarak kendi aralarında ticaret yapmalarına karşın, cemaatin dışında olan C firması da ticari döngü çerçevesinde yolları kesişirse cemaatin sosyalist sistemi birden kabuk değiştirip C firmasından elde edilebilecek kapitali de kendi bünyesine katmaktadır. Bu yolla 2 şey gerçekleştirilmiş oluyor. Birincisi, bir bakıma kendi içinde sosyalist gibi görünen cemaatin ekonomik örgütlenmesi olası bir kâr elde etme durumunda kapitalist çehresini hemen ele alarak, kendi örgütlenmesi içinden olmayan bir firma ile ticaret yapabilmektedir. Diğer ve en önemli nokta ise, sürekli kendi bünyesinde bir ticari kârlılığı olan cemaat, dışarıyla yapılan ticaretle kâr marjını ve sermayesini büyütmekte, bunun yanısıra ekonomik gelişim isteği içinde esnaf ise cemaatin hayat tarzını benimsemese de cemaate girmenin yollarını arıyor. Bu yönüyle bakıldığında tarikatın ekonomik ve bürokratik örgütlenmesinin ‘Titan zinciri’ benzeri, ama daha ayakları yere basan ve sağlam yapısı bulunuyor.”

Eğitimde hızla örgütleniyorlar
Cemaatin ekonomik ilişkilerin elde ettiği kârla cemaatin Bitlis ve ilçelerinde sayıları 100’ü aşan öğrenci evleri, her ilçede en az 1 adet öğrenci yurdu ve diğer STK’ları finanse ettiği söylenen haberde cemaatin Bitlis ve Tatvan’da ilköğretimden liseye kadar öğrenim imkanı sunan pansiyonlu Selahaddin Eyyubi Kolejleri de bulunduğu ifade edilirken, cemaatin ayrıca “Çağlayan ve Uğur Dershaneleri gibi eğitim kurumları, BÖDER, TÖDER NODER gibi eğitim STK’ları, Bitlis Köylerine Hizmet Götürme ve Kalkındırma Derneği ve İnci Hanımlar Derneği gibi sivil toplum kuruluşları” bulunduğu belirtildi.
(soL-Haber Merkezi)