Gökçek’in oyununu soL bozdu

Melih Gökçek’in Gazi Üniversitesi’ne sipariş ettiği Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’de sona yaklaşıldıkça, yeni rezaletler ortaya çıkıyor. Şehir Plancısı bir öğretim üyesinin ismi kendisine haber verilmeden listeye eklendi. soL’un haber vermesi üzerine, işlem geri alındı.

Nurettin Öztatar - soL

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber’e sipariş ettiği Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’de sona yaklaşıldıkça, yeni rezaletler ortaya çıkıyor. Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber’in “para kazanma yolu” olarak gördüğünü söylediği projelerden biri olan AUAP 2038’e yeni isimler eklendi ancak ismi eklenenlerin bile durumdan haberi olmadığı ortaya çıktı.

Apar topar yapılan bir değişiklikle Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkan Yardımcısı,Doç. Dr. Çiğdem Varol Özden, Proje Ofisi listesine eklendi. Ancak telefonla ulaştığımız Özden, kendisinin projede yer almadığını, isminin eklenmesinden de haberdar olmadığını söyledi. Özden “Ben yokum. Hata olması lazım” dedi. Durumu soL’dan öğrenen Özden’in girişimi sonrası ismi listeden çıkartıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ise sürecin gayrıciddi yönetildiğini belirtti.

Gökçek mi istedi?
“Ankara’nın değil Gökçek’in planı” başlıklı haberimiz üzerine Melih Gökçek’in sinirlenerek Rektör Büyükberber’i aradığı ve “hocalarına söz geçiremiyor musun” dediği iddia edildi. Bunun üzerine Rektör Büyükberber’in listeye ekleme yapılması yönünde talimat verdiği ve Doç. Dr. Çiğdem Varol Özden’in Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden bir isim olarak listeye eklendiği öne sürülüyor. Haberimizde Şehir Bölge Planlama Bölümü’nün kurul kararına dikkat çekerek, bölümün Ankara Ulaşım Ana Planı’yla bir ilgisi bulunmadığına ilişkin belgeleri gündeme getirmiştik.

"Bir hata olmalı"
İsimin listede bulunduğunu kendisini aramamız üzerine öğrenen Doç. Dr. Çiğdem Varol Özden, gazetemize yaptığı açıklamada, projede bulunmadığının altını çizdi. Bir hata olması gerektiğini söyleyen Özden, kendisinin de bunu araştıracağını kaydetti.

Görüştüğümüz Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan projeyi kendilerin de çok uzun zamandın takip ettiklerini belirterek, projeni sonuna gelinmesine rağmen ortada birşey oymadığına dikkat çekti. Sürecin Melih Gökçek’in “ben yaptım oldu” anlayışına göre yürütüldüğünün altını çizen Hakkan, “Gazi gibi önemli bir üniversitenin Gökçek’e oyuncak olması üzüntü verici” dedi.

"Gayrıciddilik"
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün projenin arkasında olmadığının açık olarak görüldüğüne işaret eden Hakkan, sürecin doğru yönetilemediğini ortada olduğunu belirtti. Projeye katkı sunmak amacıyla yaptıkları yazışmalar sonrasında, Mimarlık Fakültesi Dekanı’nın kendilerini çağıracakları yönünde bilgi vermesine rağmen karşılık bulmadığını söyledi. Hakkan, haberi olmadan bir öğretim üyesinin adının listeye eklenmesinin sürecin ne kadar gayrıciddi yürütüldüğünü gösterdiğini ifade etti.

"Araştırmalar" gizli
Projenin resmi internet sitesi olan www.ulasimanaplani.gazi.edu.tr’de, projeyle ilgili bugüne dek yapılan çalışmalar yer alıyor. Ancak ilgili sayfada, hanehalkı araştırması, otopark etüdü, yaya etüdü gibi anketlerle ilgili çıkarılan kitapların sadece kapakları yer alıyor. Bu çalışmaların içeriğine dair kimseye haber verilmemesi projenin nasıl yürütüldüğünün de göstergesi durumunda.

Bölüm projeyi üstlenmiyor
Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Kurulu’nun 29 Kasım 2013’te yaptığı toplantıda, projenin alınışı ve yönetilme esas ve yöntemleri ile ilgili bölüm Başkanlığı’nın ve diğer öğretim elemanlarının hiç bir ilgisinin ve bilgisinin bulunmadığı açıkça belirtilmişti.

İlgili bölümün akademisyenlerinin yer almadığı proje ekibinde, görev alan akademisyenler ise ödüllendirilmişti. Metin Şenbil’in konunun uzmanı olmamasına rağmen Koruma Kurulu’da görevlendirmesinin ardından Şenbil’in profesörlük kadrosu talebinin ‘isme talepli’ gönderileceği öne sürülmüştü. Hülagü Kaplan yeni akademik değerlendirme kriterlerinden muaf tutularak ‘hızlandırılmış profesör’ yapılmıştı. Hayri Ulvi, iki yılı doldurmadan yardımcı doçent kadrosuna atanırken, Abdullah Orman’ın yardımcı doçent kadrosunun çıkmak üzere olduğu, Bilge Köroğlu’nun doçent kadrosu ilanının yapıldığı ortaya çıkmıştı. Prof. Dr. Reşat Kasap ise AKP’den Rize Belediye başkanlığına aday gösterildi. Reşat Kasap, seçim çalışmaları sırasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2038 ulaşım ana planını hazırlayan 10 kişilik grubun içerisinde olduğunu belirterek ulaşım planını hazırlayan ekibi Rize’ye getireceğini belirtmişti.