Gökçek'in korumaları gazeteci avında

Önceki gün Ankara Adliyesi'ne gelen Melih Gökçek, burada görüntülenmekten rahatsız oldu ve korumalarını basın mensuplarına saldırttı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Gökçek'in bu tutumunu eleştiren birer basın açıklaması yaparak saldırıları kınadılar.

soL (HABER MERKEZİ) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek, önceki gün Ankara Adliyesi'ne giderek Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcıları ve Talimat Bürosu Savcısı Mehmet Taştan ile görüştü. Adliye'den ayrılırken herhangi bir açıklama yapmayan Gökçek, basın mensuplarının görüntü almasından rahatsız oldu. Basının görüntü almasını engellemeye çalışan korumalar, çekim yapmaya çalışan gazetecilere sözlü ve fiili müdahalede bulundu.

"Haberleşme engellenemez"
Dün, konu ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) ve Türkiye Gazeteciler Derneği (TGS) Ankara Şubesi, Melih Gökçek'i, önceki akşam Ankara Adliyesi'nde görüntülemek isteyen AA foto muhabirine korumalarca sözlü ve fiili müdahalede bulunulmasını kınadı.

TFMD'den yapılan açıklamada, foto muhabirlerinin zor şartlarda görev yaptıklarına dikkat çekilerek, ''Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak, böylesi acı olayların takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildirir, arkadaşımız Volkan Furuncu'ya geçmiş olsun dileklerimizi sunarız'' denildi.

TGS'nin açıklamasında haberleşme hakkının ''engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz'' olduğu hatıtlatılırken, Koruma görevlileri Gökçek'in özel güvenlik memurlarıysa, bu kişilerin terbiyesi ve eğitimi konusunda Sayın Başkan'ı daha titiz olmaya çağırıyoruz'' denildi.

Mafya reisliği onun tarzı
Gökçek, daha önce de bir çok kez, orman kurallarını uygulamaya çalıştığı için eleştirilmişti. Gökçek'in mafyavari çalışmaları arasında en çok akıllarda kalan Dikmen Vadisi'ndeki Dikmen Vadisi Barınma Bürosu'nun kundaklanması olayıydı. Dikmen Vadisi'ndeki gecekonduları yıkmak için harekete geçeceğini açıklayan ancak Valilik ve Emniyet'ten yeterli desteği alamadığı için bu girişimini ertelemek zorunda kalan Gökçek, bu açıklamasından bir hafta sonra, vadideki Barınma Bürosu'nu yaktırdı. Dikmen Vadisi Barınma Bürosu, bir gece son model arabalarla gelen çeteciler tarafından yakıldı.

Bu olayın ertesi günü sendika, dernek ve partilerin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında konuşan Dikmen Vadisi Barınma Bürosu temsilcisi Tarık Çalışkan, söz konusu olayın Melih Gökçek'in Belediyecilik anlayışını gözler önüne serdiğini belirterek, Gökçek'i 'çeteci ve mafyacı' bir anlayışa sahip olmakla suçladı.

İlk günden itibaren
Uzun yıllardın Ankara'yı yöneten Gökçek, belediye başkanlığını kazandığı ilk günlerden itibaren benzer yöntemler kullanıyor. Gökçek'in, 1996 yılında, kendisini eleştiren CHP'li Belediye Meclis Üyesi Muhsin Eren'i kovduğu Eren'in çıkmamakta diretmesi üzerine de zabıtaları çağırıp güç kullanarak çıkartmaya çalıştığı basına yansımıştı. Gökçek'İn böyle bir yetkisi olmadığını belirten CHP'li üyeler toplantıyı terkemişti.

Gökçek yine aynı yıl bağımsız bir meclis üyesini ASTİ'de dövdürtmüştü. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Bağımsız Üyesi Muzaffer Saraç, kendisine yapılan saldırının, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından düzenlendiğini iddia ederek, ''Gökçek, mafya yöntemleri kullanan bir kimsedir'' demişti ve saldırının Gökçek tarafından AŞTİ'ye ücretsiz olarak yerleştirilen esnaflar tarafından yapıldığını belirtmişti.

Sokak çeteleri de kurmuş
Ankarayı "travestilerden temizlemek" için kendine bağlı ahlak timleri kuran ve bunları travestiler ile transeksüellere saldırtan Gökçek'in kenti düzenlemek için kendi çetelerini kurması dikkat çekiyor. Bianet'in 2006 yılında yayınladığı bir habere göre Gökçek, travestileri Ankara dışına kaçırmak için kendi kurduğu çeteleri travestilere saldırtıyor.