Gökçek'e karşı ODTÜ'lüler Rektör'den açıklama bekliyor

33 milyonun üzerinde ağaca, yaklaşık 500 tür kır çiçeğine, 23 tür memeli canlıya, 9 tür sürüngene, 126 tür kelebeğe ve 226 kuş türüne sahip ODTÜ bugünlerde yine Melih Gökçek projeleriyle anılıyor. Gökçek'in "ODTÜ'den yol geçirme" planına dair, ODTÜ'lüler ODTÜ Rektörlüğü'nden bir açıklama bekliyor.

2008 yılının yaz aylarında ‘ODTÜ’yü yıkmaya gelen’ Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ODTÜ’lülerin ve Ankaralıların tepkisiyle karşılaşmış ve ısrarından vazgeçmek zorunda kalmıştı. 2011 Temmuz ayının son haftasında da basında Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşüleceği iddia edilen ODTÜ imar planı ve ODTÜ arazisine yapılmak istenen yol ile ilgili ‘sivil toplum kuruluşlarının’ istekleri yer aldı. Melih Gökçek ‘ODTÜ istese de istemese de biz bu yolu açacağız' demiş, "sivil toplum kuruluşları" olarak adlandırılan Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği başkanlarının hepsi de ODTÜ arazisinden yol geçirilmesi ve Eymir Gölü’nün park yapılmasını istediklerini basın yoluyla kamuoyuna aktarmışlardı.

‘Ankara trafiğini rahatlatacak’ yalanı
I. Derecede Doğal Sit alanı ve I. Derecede Arkeolojik Sit alanı konumundaki ODTÜ arazisinden geçirilmek istenen yolun Ankara trafiğine çözüm olacağı Gökçek tarafından iddia ediliyor. Gökçek, “Çalışmalarla birlikte vatandaş ODTÜ’den girecek ve Konya Yolu’nda Çırağan Lokantası’nın bulunduğu yere çıkacak. Orası da yeni yapılacak yolllara, alt geçitlere bağlanacak. Çok ciddi bir rahatlama olacak ve Ankara çok ciddi anlamda nefes alacak. Bu alt geçitleri damarlar halinde yayarak trafiğe katkı sağlamış olacağız” diyor, fakat Eskişehir yolunu Konya Yolu’na bağlayacak yol, trafiği rahatlatmak için geçerli olan tek alternatif değil. Ayrıca, yurttaşlar ODTÜ arazisi üzerinden Anadolu Bulvarı’na ulaşsa bile Dikmen ve Kızılay istikametlerinde labirent görevi gören ‘alt geçitlerde’ yeterince trafik sıkışıklığına maruz kalacak.

Toplu taşıma araçlarına, 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren geçerli olacak olan %5 oranında zam yapan, yıllardır Çayyolu Metrosu ve buna bağlantılı yolları tamamlamayan Gökçek, Ankara trafiğini ODTÜ arazisiyle rahatlatmaya çalışacak. Diğer yandan yolun bağlanacağı Çırağan Lokantasının yanında inşaatı devam eden ‘Balgat AVM’, Gökçek’in samimiyetini bir kez daha sorgulatıyor. Ayrıca Eymir Gölü'ne park yapmayı isteyen Gökçek’in kendisine Eymir Gölü manzaralı villa kurma hayalleri de hafızalardaki yerini koruyor.

Gökçek’in ODTÜ arazisine yol yapması ve Eymir Gölü’nü yapay park haline getirmesi Ankara’nın nefes kaynağına vurulacak bir darbe olarak görülüyor. Mogan Gölü’nün havuza dönüştürülmesi ve buradaki habitatın yok edilmesi göz önüne alındığında, Eymir Gölü’ne olacak olanları tahmin etmek için kâhin olmak gerekmiyor.

Rektör Acar'dan açıklama bekleniyor
Yol güzergâhı üzerinde bulunan Çiğdem civarındaki 25 haneli gecekonduların yıkımına 3 hafta önce başlandı ve kalan diğer gecekonduların da bayram sonrası yıkılacağı bildirildi. ODTÜ’lüler 3 hafta önce başlattıkları ‘Odtü Yol Olmasın’ isimli imza kampanyasını “ODTÜ Rektörü Eymir Gölü ve Yol Planları Hakkında Açıklama Yapsın!” ile sürdürüyor.

Yeni başlatılan kampanyada, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar’dan, "'sorun çözme görünümüne' bürünmüş, ODTÜ planlama çalışmaları üzerinden yapılması düşünülen yanlış uygulamalara dur demesi ODTÜ Koruma Amaçlı Nâzım ve Uygulama İmar Planları ile ilgili olarak başta Rektörlük olmak üzere ilgili taraflara, idarelere, kurum ve kuruluşlara aşağıdaki planlama ilkelerine riayet edilmesi konusunda gerekli bildirimin yapılmasını ve kamuoyunu aydınlatması" talep edilirken, ODTÜ’nün planlama ve gelişim ilkelerinin yeniden gözden geçirilmesi ve aşağıdaki maddelere öncelik tanınması bekleniyor:

- ODTÜ Arazisinin bütünlüğünün korunması (ODTÜ Arazisi bütündür, parçalanmamalıdır.)

- Doğal zenginliklerinin korunması ve iyileştirilmesi (ODTÜ arazileri içinde yaratılan vahşi yaşamın, flora ve faunanın korunması ve iyileştirilmesi esastır.)

- Aktif bir koruma sistemine geçilmesi ve bu sistemin uygulanmasını sağlayacak bir birimin kurulması.

- Ankara ulaşımı ile ilgili projelerin dünyadaki iyi örnekler göz önüne alınarak yeniden gözden geçirilmesi, Çayyolu Metrosu’nun ve bununla bağlantıların biran önce tamamlanması, mümkün olan toplu taşım yöntemlerinin hayata geçirilmesi

Rektör’den açıklama talep eden imza metnine, http://www.change.org/petitions/odt-rektr-eymir-gl-ve-yol-planlar-hakknd... adresinden ulaşabiliyor. Faks veya e-posta yoluyla ilgili metni rektörlüğe ulaştırmak içinse, http://www.okgt.odtu.edu.tr/odtunundogasi/dilekce.pdf adresinde hazırlanmış olan dilekçeyi doldurup göndermek gerekiyor.

(soL - Ankara)