Gökçek suçluyu buldu: Bakanlar

Hazır kabine değişikliği konuşulurken, uyanık başkan Gökçek de oylarını 16 puan düşürmesini bakanlara bağladı. Peki Gökçek'in AKP'li bakanlarla derdi ne?

soL (HABER MERKEZİ) Ankara'da Büyükşehir Belediye Başkanlığını yeniden kazanan ancak geçen yerel seçime oranla oylarını yaklaşık 20 puan düşüren Melih Gökçek, başarısızlığın sorumlusunu buldu: Bakanlar...

Seçimi atlattı, suçlamalara başladı
Gökçek, yeniden aday olacağı ilan edilmeden kısa süre önce oy oranının yüzde 53'lerde olduğunu iddia ederek adaylık sürecinde yıpratıldığını söyledi ve "Ne yolsuzluğumuz, ne hırsızlığımız, ne çoluk çocuğumuz kaldı. Ankara'daki bütün binaları bizim ilan ettiler. Sadece medya değil, ilk adaylık sürecimin geciktirilmesi ve partimin içindeki bazı genel başkanların, başkan yardımcılarının ve bakanların aleyhimde bazı bilgileri kamuoyuyla paylaşması mutlak manada beni etkiledi" dedi. Gökçek, eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok için de, "Hakkımda çok ciddi iftira kampanyaları empoze etti" ifadesini kullandı.

Gökçek'in oylarındaki düşüşün son dönemdeki doğalgaz zamları, arsenikli Kızlırmak suyunun habersizce şebekeye verilmesi, hemen öncesinde yazın 3 hafta kentin susuz bırakılması, insanların evlerinin geceyarısı başlarına yıkılmaya çalışılması gibi "icraat"lerle yakından bağlantılı olduğu çok iyi bilinse de, Gökçek bir kez daha seçimi atlatmış bulunuyor ve köprüyü geçene kadar "dayı" dediği bazı kişilere hitap tarzını değiştirecek gibi görünüyor.

Gökçek, hâlihazırda bir kabine değişikliği yapılması planlanırken kendi oylarındaki azalmayı da bakanlara fatura etmeye ve hesap vermekten kaçmaya çalışıyor. Bilindiği gibi, 29 Mart gecesi sandıklar açılırken bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, "Sonuçlardan ders çıkaracaklarını" söylemiş, bir gazetecinin sorusu üzerine ise doğrudan seçim sonuçlarından kaynaklı olmasa bile bakanlar kurulunda değişikliklere gidebileceklerini söylemişti. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı da bu yönde geçti. Bakanların önemli bir bölümü dün "Bizi görevden alabilirsiniz" diyerek sözlü istifalarını sunarken sadece Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik "Hepimizin aynı anda görevden alınması doğru olmaz. Hükümetin genel olarak başarısız olduğu düşünülür" diyerek aksi görüş bildirdi.

Gökçek'in AKP'li bakanlarla derdi
Kabinedeki isimlerin çoğu ile yakın ilişkileri olan, Maliye ve BOTAŞ'a olan dev borçlarına karşın kendisine dokunulmamasının sebebinin de bu olduğunu kendi ağzıyla itiraf eden Gökçek, buna karşın bazı bakanlar ve AKP'li bürokratlar ile sorunlar yaşamıştı.

Bu isimlerden en önemlisi artık bakan olmayan Abdülkadir Aksu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Gökçek'in doğalgaz sayaçlarını vatandaşa pahalı sattığını ortaya çıkarmasını sağlayan belge, eski İçişleri Bakanı ve halen AKP MYK üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı olan Abdulkadir Aksu'nun imzasını taşıyordu. Aksu, Gökçek'in henüz AKP üyesi olmadığı 15 Mayıs 2003'de, Kemal Kılıçdaroğlu'nun soru önergesine cevaben kaleme aldığı belge ile EGO'nun 149 dolara sayaçları alıp 300 dolara sattığını beyan etmişti.

Seçimlerden birkaç ay önce ise, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Ankara'nın Temelli Beldesi'ndeki Organize Sanayi Bölgesinde Petlas firmasının fabrika kurulması için talimat verdiği, ancak Gökçek'in "organize sanayilerin geliri kendi içinde kalıyor, bize fayda sağlamıyor" diyerek fabrikanın kurulmasına engel olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun ardından, AKP'nin Ankara'da Gökçek'e alternatif aday arayışları sürerken Çağlayan'ın adı sıkça anılmıştı.

Gökçek'in arasının limoni olduğu bir başka isim ise "Ankara'ya Atatürk'ten sonra vizyon sahibi yönetici gelmedi" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay. Gökçek bu söze "Herhalde Bakanın kafası iyiydi" diye yanıt vermişti.