Gökçek 'Hitit güneşi'ne neden taktı?

Melih Gökçek, Danıştay Ankara'nın ambleminin değiştirilmesi kararını iptal ettikten sonra "Ankara'nın amblemi hiçbir zaman Hitit olmadı, bundan sonra da olmayacak" dedi. Oysa Ankara'nın amblemi 1973'te Hitit Güneşi olarak seçilmişti.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kentin olan amblemini "gülen Ankara kedisi" yapmak üzere oy çokluğuyla aldığı karar, Danıştay tarafından iptal edildi. Gökçek, 2005 yılında da Ankara'nın Hitit Güneşi olan amblemini, hilal ve yıldızlarla süslenmiş, minarelerin arasından yükselen bir Atakule figürü ile değiştirmek için harekete geçmişti. Amblemin bu şekilde değiştirilmesi kararı, 2007 yılında Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin kararıyla bozulmuştu.

Ancak Gökçek Hitit Güneşi'nden kurtulma inadından vazgeçmedi. Bu kez Hitit Güneşi'nin yerine "Gülen Ankara Kedisi"nin amblem olarak benimsenmesi için Belediye Meclisi'nde oylama yapıldı. Öneri 31 "hayır" oyuna karşı 59 "evet" oyuyla kabul edildi. Bunun üzerine Avukat Rahmi Kumaş, Belediye Meclisi kararını mahkemeye taşıdı. Ankara 7. İdare Mahkemesi, Kumaş'ın iptal talebinin reddine karar verdi. Ancak Danıştay 8. Dairesi, Belediye Meclisi'nin aldığı karar Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu için alınmadığı gerekçesiyle, İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu.

Gökçek "yerindelik denetimi yapılamaz" dedi
Ankara'yı Hanoi ile kardeş şehir ilan eden protokolün imza töreninin sonunda basına konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gökçek, Danıştay'ın kararını doğru bulmadığını söyledi. Gökçek, son anayasa değişikliğiyle "Danıştay'ın yerindelik denetimi" yetkisinin kaldırılmasını anımsatarak şöyle konuştu:

"Danıştay’ın sayısız kararı vardır. Bu kararlarda, herhangi bir meclisin iptal ettiği karardan sonra yeni karar alınır ve o da mahkeme tarafından iptal edilirse bir önceki karara kesinlikle dönülmez. Yeniden dönülüp dönülmeyeceği karar verecek olan Belediye Meclisidir. Bu Anayasamızda da açıktır, yerindelik kararı veremez. Yani Belediye Meclisi yerine takdir yetkisi kullanamaz. Bu mahkemenin kararı doğru bir karar değil. Ama mahkeme kararı olduğu için her zaman olduğu gibi uygulamak zorundayız. Gerekeni yapacağız, kimsenin endişesi olmasın. Ama hiçbir zaman bundan sonra Ankara’nın amblemi Hitit olmadı, olamayacak. Bu kadar net ve açık söylüyorum."

Gökçek "Hitit Güneşi"ni neden istemiyor?
Gökçek basına yaptığı değerlendirmede "Ankara'nın amblemi hiçbir zaman Hitit olmadı, bundan sonra da olmayacak" şeklinde konuştu. Oysa Ankara'nın amblemi 1973 yılında, dönemin Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından Hitit Güneşi olarak değiştirilmişti. Dalokay döneminde, Sıhhiye Meydanı'na Hitit Güneş Kursu'nun heykel olarak yapılması kararı da alınmış ve heykeltraş Nusret Suman'ın yaptığı heykel meydana dikilmişti.

Sağ siyasetçiler amblem ve heykel konusunda yetmişli yıllarda da saldırgan bir söylem geliştirmiş, dönemin Milliyetçi Cephe hükümetinin temsilcileri "İslamiyet öncesi bir medeniyetin başkenti temsil edemeyeceğini" savunmuştu. Hatta 5 Eylül 1978'de törenle açılması planlanan Hitit Güneş Kursu anıtına 30 Ağustos 1978'de bomba bile konulmuştu.

Bu nedenle Gökçek'in Hitit Güneşi'ne düşmanlığının temsil ettiği siyasi gelenekle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

(soL - Haber Merkezi)