Genç sosyal politikacılar kongresi başladı

Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi Sosyal Politika Araştırma ve uygulama Merkezi tarafından 7.si düzenlenen kongre, Prof Dr. Cahit Talas anısına düzenlendi.

(SoL-Haber Merkezi) Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sosyal Politika Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından bu sene 7.si düzenlenen Genç Sosyal Politikacılar Kongresi, açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam etti.

1.Oturum, Soma: Kaza mı Kader mi? Başlığında yapıldı. Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Aziz Çelik’in yaptığı oturum da, Kocaeli Üniversitesi Öğrencisi Duygu Gençay’ın yaptığı sunumda Yeni kölelik Olgusu ve Taşeron Çalışma Rejimi ilişkisi: Soma örneği tartışıldı.

SBF öğrencileri olan Erkan Kıdak ve Ömer Melih Altınok hazırladığı sunum da Sendikacılığın temsil krizini ele aldılar. Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Cansu Toptaş’ın sunumunda ise Soma ile özelleştirmeye bir bakış ve Soma’dan sonra uygulanması gereken politikaların yasal çerçevesi ve uygulanabilirliği tartışmaya açıldı.

2. Oturum ’da ele alınan Çalışma yaşamının çıkmaz sokağı: Taşeronluk oldu. Oturum başkanlığını Prof. Sr. Alpay Hekimlerin yaptığı oturumda SBF öğrencisi Tuğba Gücenmez, Ankara Şeker Fabrikası’nda çalışan taşeron işçilerin İş güvencesi sorunu konusunda araştırmalarını aktardı. Trakya Üniversitesi öğrencisi Bilge Semen güven ve Gizem menekşe, Türkiye’de madencilik sektöründe taşeronlaştırma sorunu ve OECD Ülkeleri ile karşılaştırmalı yaptığı sunumda, iş cinayetlerinde Türkiye'nin’1. Sıradaki yerini koruduğunu vurguladı.

3. Oturum ise çalışma yaşamının psikolojik boyutları konuşuldu. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Çiğdem Günal Kırel yaptı. SBF öğrencisi Hande Özer yaptığı sunumda, Sendika yöneticisine atfedilen özellikler kimi kapsar: Kadını mı, Erkeği mi, Yöneticiyi mi? Başlığında sendika yönetimlerinde erkeklerin ağırlıkta olduğu kadınların bu konuda ki rahatsızlıklarından, sendikal anlayışın değişmesiyle birlikte kadın işçilerinde sendikalarda etkin olacağını belirtti. SBF öğrencisi İrem Kazak ise toplumda prestijli olarak algılanan meslekler de güç mesafesine vurgu yaptı. İş sağlığı ve Güvenliği algısı başlığında Çanakkale Üniversitesi öğrencisi Neslihan Holoğlu ve Canan Çelik Soma’da ve İstanbul Torunlar inşaatın ’da yaşanan toplu cinayetler sonrasın da oluşan algının, diğer zamanlarda iş güvenliğinin uygulama aşamasında da oluşması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Cahit Talas sosyal politika ödülü ile devam eden kongre, jüri üyeleri belirlediği üç yüksek lisans ve doktora tezi sahiplerine ödüllerini takdim etti.
Kongreye desteğin ’den dolayı Sosyal iş sendikasına teşekkür edildi.

Kongre 2. Gün programıyla yarın Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesin de devam edecek.