Gebzeliler kentsel dönüşüme karşı buluştu

Gebze’nin kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar yaşanan yedi mahallesinden, yaklaşık 5 bin kişi Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu altında birleşti. Gebzeliler kentsel dönüşümü protesto etti.

Uğur Enç - soL

Gebze’ye bağlı Adem Yavuz, Cumhuriyet, Hürriyet, İnönü, Mevlana, Ulus ve Yavuz Selim mahallelerinden yaklaşık 5 bin kişi, Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu altında bir araya geldi. Gebzeliler, Akse Sapağı’nda toplanarak Gebze Cumhuriyet Meydanı’na kadar kentsel dönüşüm aleyhinde slogan atarak yürüdü.

Gebze Cumhuriyet Meyda-nı’nda toplanan kalabalık adına, Kentsel Dönüşüm Dernekleri Avukatı Recep Dursun, Makine Mühendisleri Odası Gebze Şubesi Yöneticisi Hakan Yoğungan, Platform Sözcüsü Sebahattin Günal, İnönü Kentsel Dönüşümle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan ve TMMOB Sözcüsü Salih Işık birer konuşma yaptı. Salih Işık, kentsel dönüşüm projesi uygulanarak halkı mağdur edecek bir uygulama yapılması yerine, daha hakkaniyetli ve insanları mağdur etmeyen bir çalışma içerisinde bulunulması gerektiğini belirtti.

"Yerleşime göz yumdular"
Platform Sözcüsü Sebahattin Günal ise yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi: “Düşünülen projenin uygulanması halinde karşılaşacağımız felaketin boyutunu tahmin edemezsiniz. Göçle gelen ailelerin barınma ihtiyacını fırsat bilen yöneticiler, hem siyasi rant hem de ekonomik çıkar sağlamak için yolu, suyu, altyapısı, elektriği olmayan dağ başı dere yataklarının yerleşimine göz yumdular. Aradan 30-40 yıl geçti ve yaşadığımız alanlar kent merkezleri haline dönüşünce arsalarımız değerlendi. Tam da çocuklarımızın biraz rahat yaşayacağını düşünürken adına kentsel dönüşüm, 2/B, riskli afet bölgesi ve rezerv alanları diye yasalar çıkardılar. Öyle ki, bu yasalar özellikle 6306 sayılı diğer yasaları ve halkın lehine olan tüm maddelerini hiçe sayan yasalar üstü bir yasa olarak karşımıza çıkardılar. Bu yasa uygulandığında tapulu, tapusuz tüm alanlar dümdüz edilmesi anlamına geliyor. Yine bu proje uygulandığında kimse ‘benim evim kentsel dönüşüme alanına girmiyor’ diye düşünmesin. Yıllarca oluşturduğumuz komşulukların yok olmasını beraberinde getiriyor.”

Platform talepleri
Eylem sonrasında platformun taleplerini içeren bir de bildiri yayınlandı. Bilidiride şu talepler sıralandı: “Platformu oluşturan mahalle halkı olarak öncelikle mahallelerimizle ilgili riskli alan ve rezerv yapı alanı ilan edilmesini sağlayan idari kararlar geri alınsın. 6306 sayılı Yasa’nın bu mahallelerde uygulanmasından vazgeçilsin. 2/B arazileri üzerinde oturan mahalle sakinlerimize söz konusu araziler bedelsiz tapusuyla beraber tahsis edilsin. Kentsel dönüşüm projesi adı altındaki rantsal dönüşüm projelerinden derhal vazgeçilsin.”

Kentsel zulüm seçim sonrasına kaldı
Kocaeli Çayırova İnönü ve Emek Mahalleleri Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Murat Koca, bölgelerindeki kentsel dönüşüm çalışmaların seçim sonrasına kaldığını söyledi. Koca, “Belediye savunma bile yapmadı. Her şey seçim sonrasına kaldı” dedi.

Çayırovalıların yaşadıkları sıkıntıyı Çayırova İnönü ve Emek Mahalleleri Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Murat Koca ile konuştuk. Koca, kentsel zulüm olarak adlandırdığı süreci gazetemize anlattı. Murat Koca şöyle konuştu: “Biz 2009 yılında mahallemizin yollarının yapılması için belediyeye başvurduk. Belediye yollarımızı yapmayınca Büyükşehir Belediyesi’ne gittik. Oradan da sonuç alamayınca İçişleri Bakanlığı’na hizmet alamadığımızı belirten bir dilekçe yazdık. Bize 2012 yılında yollarımızın yapılacağını söylediler. Bir ay sonra ise bölgemizin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini duyduk.

"Protokolü sakladılar"
“Hemen belediyeye başvurduk. Bizim fikrimiz alınmadan böyle bir şeyin yapılmasına izin veremezdik. Belediyeye başvurduk ve kentsel dönüşüm protokolünü görmek istediğimizi söyledik. Bize protokol olmadığını söylediler. Bir görüşmemizde Ziayettin Akbaş bize bağırdı. ‘Sizinle ilgili bir protokol yok’ dedi. Bir süre sonra biz protokole ulaştık. Kentsel dönüşüm alanı içinde olduğumuz halde bizimle bu konu görüşülmedi. Belediye yetkilileri bu konuyu farklı mahallelerde dile getirdi. Aslında biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Elbette planlama yapılmalı ancak bu planlamada bölge halkı da söz sahibi olmalı.

İdare mahkemesine başvuru
“Şu an bekliyoruz. Defalarca eylem yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nin önüne yüzlerce mahalleli gittik ve dilekçe verdik. Büyükşehir Belediyesi ‘Bizimle alakalı değil’ dedi. En sonunda çareyi hukuka başvurmakta bulduk. Kocaeli İdare Mahkemesi’ne kentsel dönüşüm alanıyla ilgili alının kararın iptal edilmesi için başvurduk. 31 Aralık 2013’te belediyenin savunması istendi ancak belediye halen savunma vermedi. Ziayettin Akbaş Belediye Başkan adayı olarak gösterilmedi. Bir sonraki dönemde kendisi görevde olmayacak. Bu yükü kendisinden sonraki belediye başkanına bırakıyor. Savunma vermiyor. Öyle sanıyorum ki, seçimler geçene kadar hiçbir gelişme olmaz. Bizim yaşadığımız kentsel zulüm, seçim sonrasına kalır.”