Fikirtepe’ye ‘rant’ temeli

İstanbul’un en büyük kentsel dönüşüm projesinin uygulanmaya başlandığı Kadıköy Fikirtepe’de Anka Yapı, projesinin temelini attı. Fikirtepe’ye yatırım yapan 20’den fazla inşaat firması, bundan böyle rant için yarışacak. Projeyle 2 bin 500 konut inşa edilecek.

İdil Akkuş

Kadıköy Yeni Salı Pazarı’nda, Fikirtepe’deki Anka Yapı’nın projesi olan “Evim Kadıköy” için dün saat 16.00’da temel atma töreni düzenlendi. Fikirtepe’de kentsel dönüşümü başlatan törene, AKP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Hurşit Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Anka Yapı, “Kadıköy’e Dair Ne Varsa” temasıyla yola çıktığı Evim Kadıköy projesini başlatmış oldu. Bu projeyle toplamda 70 bin metrekare arsa üzerinde 2 bin 500 konut inşa edilecek.

Tören öncesi kalabalığa dağıtılan bayraklar, anons yapılarak insanlara sallatıldı. Törenin 14.30’da başlayacağı duyurulmasına rağmen, Topbaş’ın yolda halkı selamlaması nedeniyle temel atma töreni 1,5 saat sonra başladı.

Kadıköy İlçe Başkanı İhsan Vezir Şahin, “Kadıköy eskimiş bir kent olmasın hakkettiği güzellikte olsun” diye konuştu.

Hurşit Yıldırım ise İstanbul’un “dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan” ve “şehirlerin mimarı Kadir Topbaş” sayesinde şimdiki haline kavuştuğunu öne sürdü.

Canlı bağlantı
CHP’ye yüklenen Topbaş, “Biz onlar gibi tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemeyiz” diyerek yolsuzluk operasyonu ve ses kayıtlarını akla getiren açıklamada bulundu. Belediye Başkanı Topbaş, 30 Mart’taki seçimler için de gelenlerden oy istedi. İdris Güllüce ise “Allah Kadıköy’ü bunlardan korusun” dedi topluluktan “amin” sesleri yükseldi. Tören, yıkım ve beton dökme görüntülerinin gösterildiği canlı yayın bağlantısıyla sona erdi.

Ruhsatlar dağıtılmaya başlandı
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin Kadıköy Belediyesi’nin Fikirtepe ve çevresi 1/1000 Ölçekli Uygulama Nazım İmar Planı hakkında iptal istemiyle dava açmıştı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Fikirtepe ve Çevresi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nı iptal etmiş ve projeler durdurulmuştu. Ancak yapılan düzenlemeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB’nin girişimleriyle ruhsatlar dağıtılmaya başlandı. 20’den fazla inşaat şirketi de ruhsat alma ve temel atma işlemlerini hızlandırdı.

İlk ruhsat alan firmalardan Anka Yapı’nın projesi olan “Evim Kadıköy” projesinin temel atma törenine Topbaş da katıldı.

Ampulsüz aday destekçilerini tanımıyor
Kadıköy’de çeşitli yerlere asılan ve parti logosu ya da ismi kullanılmadan AKP Kadıköy belediye başkan adayı Hurşit Yıldırım’a oy verme çağrısı yapan pankartların kim tarafından asıldığından AKP Kadıköy ilçe teşkilatının dahi haberi olmadığı ortaya çıktı.

Tarihi Moda Platformu, Kadıköy Okul Aile Birlikleri Platformu, Kadıköy Sosyal Sorumluluk Platformu, Fikirtepe Platformu imzalarını taşıyan ve benzer tasarıma sahip pankartlar, bir süredir Kadıköy’de merak ve tepkiye neden oluyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, “Okul Aile Birlikleri Platformu” imzası kullanan oluşuma dair kendilerinin herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını bildirdi.

Gazetemizin ulaştığı AKP Kadıköy İlçe Başkan Yardımcısı Abdullah Kürkçü bu pankartları hazırlayanları tanımadıklarını belirtti.

İletişim bilgisi bulunmayan platformlara ilişkin internette bir sonuca ulaşılamıyor.