Fikirtepe’de kentsel dönüşüm iflas etti

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm projesinde ilk kazmayı vuran firma olan Anka Yapı, iflas erteleme talebinde bulundu.

Kadıköy Fikirtepe’de 4 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesinde kazmayı ilk vuran firma olan Anka Yapı’nın iflas aşamasına geldiği öne sürüldü. 50 bin metrekarelik üç ayrı adada bine yakın kişiyle sözleşme imzalayan Anka Yapı, 31 Aralık 2013’te Gebze 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne iflas erteleme başvurusunda bulundu.

Firma yetkilileri, iflas erteleme için başvuran şirketin Anka Group’un Gebze’deki başka bir şirketi olduğunu, Fikirtepe’deki projeyi yürüten şirketleriyle organik ve ticari bir bağı bulunmadığını savundu. Ancak iflas erteleme talebinde bulunan şirket ile Fikirtepe’deki inşaat için yapı ruhsatı alan firma, resmi belgelerde aynı gözüküyor.

Cumhuriyet’ten Özlem Güvemli’nin haberine göre, Anka Yapı Turizm ve Organizasyon tarafından Gebze’de açılan iflas erteleme davasının üçüncü duruşmasında mahkeme, firmanın Kartal, Pendik, Sancaktepe ve Silivri’deki gayrimenkulleriyle Kadıköy’de bulunan iş makineleri ve demirbaşlarının değerinin tespiti için bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. Mahkeme tarafından daha önce verilen ihtiyati tedbir kararının şirkete ait tüm gayrimenkuller üzerine üçüncü kişilere devir ve satışının önlenmesi için ihtiyati tedbir konulmasına ve bu konuda Tapu Müdürlükleri’ne yazı yazılmasına hükmetti.

‘Ticari bağ yok’ dedi
Fikirtepe’deki projeyi yürüten Anka Evim Kadıköy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, Anka Group’a bağlı Gebze’deki firmanın yaşadığı alacak sorunu nedeniyle iflas erteleme talebinde bulunduğunu, bu durumun kendi firmalarıyla ilgisinin bulunmadığını söyledi. Temel’in iflas noktasına gelen firma ile aralarında ticari bağ bulunmadığını söylemesine karşın, iflas erteleme talebinde bulunan Anka Yapı Turizm Organizasyon Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’nin adı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan yapı ruhsatında da yer aldı. Üstelik yapı ruhsatının aynı isimli şirketin iflas erteleme başvurusundan üç ay sonra düzenlendiği ortaya çıktı.

‘Amaç projeyi bitirmek değil iflası gizlemek’
İflas erteleme davasına Fikirtepe’de Anka Yapı ile sözleşme imzalayan hak sahiplerinden Hüseyin Yıldız da müdahil oldu. Yıldız, “Anka büyük-orta-küçük ada diye adlandırılan 3 bölgede sözleşme imzaladı. Şu an sadece küçük ada bölgesinde 224 kişinin hak sahibi olduğu 12 bin metrekarelik alanda yıkım yaptı. Göstermelik bir çalışma yapıyor. 200 işçinin çalıştığı şantiyede şu an 20 işçi var yok. Amaç projeyi bitirmek değil iflası gizlemek. Ayrıca tapular daha onlara geçmedi. Tapuyu alabilmeleri için sözleşme gereği inşaatı belli bir seviyeye getirmek için çalışıyorlar” dedi.

Yıldız’ın evinin bulunduğu orta adada firma 250 kişiyle anlaşmaya vardı ama henüz yıkım başlamadı. Büyük ada denilen 25 bin metrekarelik bölgede sözleşme imzalayan 650 kişi ise 3 yıldır Anka Yapı’yı bekliyor. Hukukçular da firmanın üç yıla kadar iflası erteleyebileceğini belirtti. Kat malikleri bu sürede sözleşmenin iptali için başvurabiliyor. Ancak hak sahipleri bu durumda davanın 10 yıla kadar uzayabileceğini düşünerek firmanın iflasının açıklanmasından sonra sözleşmenin kendiliğinden feshedilmesini beklemeyi tercih ediyor.