Fener Balat halkı kararlı: 'Acil kamulaştırmaya, yağmaya izin vermeyeceğiz'

AKP’nin Fener Balat Ayvansaray’da gerçekleştiremediği kentsel dönüşümü “acil kamulaştırma” kararıyla uygulamak istemesine karşı bölge halkı, mahallelerinde yaptıkları eylemlerle yaşam alanlarını şirketlere yağmalatmayacaklarını ve evlerini terk etmeyeceklerini bir kez daha ilan etti.

AKP’nin şirketlere devrederek yağmalamak istediği Fener Balat Ayvansaray’da bölge halkının tepkileriyle, mahkeme kararının projeye iptal kararı vermesiyle gerçekleşmeyen dönüşüme karşın çıkartılan “acil kamulaştırma” kararına bölge halkı sessiz kalmadı. Fener Balat Ayvansaray halkı bugün bir araya gelerek AKP’nin yağma politikalarına, yaşam alanlarının şirketlere devredilmesine karşı mahallelerinde kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

“Mahalle yıkan, halkına kıyan iktidar istemiyoruz”
Fener’de bir araya gelen bölge halkının yanı sıra eyleme kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verdi. “Mahalle yıkan, tarih yıkan, halkına kıyan iktidar istemiyoruz”,”Bu mahallede yaşam var yıkamazsınız”, “Evime dokunma”, “Yıllardır buradayız, biz de sit alanıyız, kamulaştıramazsınız” pankartlarının yerleştirildiği, dövizlerinin kullanıldığı Fener mahallesinde sloganlar ve alkışlar eşliğinde basın açıklaması gerçekleştirildi.


Şahin: “Haramiler iktidarına karşıdır isyanımız”
Fener Balat Ayvansaray Derneği Basın Sözcüsü ve Kent Hareketleri temsilcisi Çiğdem Şahin, “Kanunsuzluğu kanunlaştıran, kuralsızlığı kural haline getiren, vicdansızlığı toplumun vicdanı, adaletsizliği sistemin adalet mekanizması haline dönüştüren, insani ve çağdaş olmaktan uzak, vahşi orman kanunlarına ülkemizi mahkûm eden haramiler iktidarına karşıdır bu isyanımız” dedi.

“Bütün ülkeye saldırılıyor, ortak mücadele kaçınılmaz”
“Mahallemize uygulanan acele kamulaştırma kararının ve yaşam alanımıza yönelik bu saldırının, talanın adaletsizliğin hedefi sadece Fener-Balat-Ayvansaray değildir bütün Türkiye’dir. Hak hukuk ihlalleri ve yaşamımıza yönelik saldırılar hepimizin ortak sorunudur. Her gün daha fazla neyimizi alacaklar, daha fazla neyimize el uzatacaklar diye bekliyoruz” diyen Şahin, insanca yaşamak için ortak mücadelenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Açıklamanın ardından bölgelerinde kentsel dönüşüm uygulamalarına maruz kalan Tarlabaşı Derneği, Tozkoparan Derneği, Beyoğlu Semt Derneği ile Kent hareketleri temsilcileri kentsel saldırılara karşı bir arada hareket etmenin önemine dikkat çektiler.


Ahunbay: “Fener Balat Ayvansaray korunmalı”
İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Fener Balat Ayvansaray’ın korunması gereken bir sit alanı olduğunu ve şirketler için mülkiyet hakkının gaspedilemeyeceğini ve uygulanan kanunsuzluklara karşı kanunların değiştirilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti.

Arkeolog Dr. Şeniz Atik de, tarihi alanların evrensel değerlerle korunmasının yasalarla sağlanacağını belirterek, “Bu bölgeyi korumak için göreve davet ediyorum” dedi.

“Çalık defol Fener Balat bizim” diyerek mahallelerde yürüdüler
Açıklamaların ardından eyleme katılanlar, “Fener Balat bizimdir, bizim kalacak”, “Çalık defol Fener Balat bizim”, Mahallemiz bizimdir, gitmiyoruz” sloganlarıyla Balat’a yürüyüş gerçekleştirdiler. Alkışlar ve ıslıklarla gerçekleşen yürüyüşte, “Suskun Fener Balat istemiyoruz” sloganlarıyla da mahallelilere eyleme katılma çağrısında bulundu.


Oturma eyleminin ardından halk toplantısı yapıldı
Basın açıklamasının yapıldığı Fener mahallesinde son bulan yürüyüşün ardından mahalleliler oturma eylemi başlattı. “İstanbul’u sata sata kalmadı kalmadı, Tayyip paraya doymadı doymadı” şarkılarına oturma eyleminde de devam eden bölge halkı, eyleme katılan akademisyenler ve temsilcilerle de bir halk toplantısı gerçekleştirdi.

Almanya’da yapılan kentsel dönüşümü anlattı
Eyleme öğrencileriyle de katılan Almanya’da mimar profesörü olarak çalışmalar yapan ve Dortmund’da Planerladen Derneği Başkanı olan Tülin Kabis Staubahch, Almanya’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Staubahch, planlama işini belediyeyle tartıştıklarını, projelerin şirketlere teslim edilmediğini, mülk sahiplerinin ihtiyaçlarının gözetilerek dönüşümün gerçekleştiğini ve kiraların belirli bir seviyede tutulduğundan bahsetti.

“Halk direnirse projeler uygulanamaz”
Toplantıda bölge halkının gözünü korkutmak için kararların getirildiğini, plana projeye karşı durmanın gerektiği ve evlerin satılmaması, anlaşılmaması yönünde görüşler paylaşıldı. “Acil kamulaştırma” kararı getirilen bölgenin sözleşmeyle Çalık’a verildiği hatırlatılan toplantıda, bölge halkı direnirse projelerin uygulanamayacağı da vurgulandı.


“Kamulaştırma değil Çalıklaştırma”
Evlerini, yaşam alanlarını terk etmek istemeyen bölge halkı Fener Balat Ayvansaray’ın acil dönüştürülmesi gereken yer olmadığı konusunda hemfikir. Mahkemenin projeye iptal kararı verdiği bölgeye “acil kamulaştırma” kararı getirilmesinin Çalık şirketi yararına yapıldığını belirten mahalleli, 2 bin tarihi yapının yıkılacağı uygulamaları, “Savaştan ganimet mi kaçırıyorsunuz” olarak yorumladı.

15 yıllık mahallesinden oğluyla beraber sürgün edildi
Ayvansaray Tokludede’de kurulan şantiyeyle, anlaşılan mülk sahipleriyle bir ölçü uygulanan kentsel dönüşümün mağduru 62 yaşındaki Huri Akdeniz, 15 yıldır yaşadığı mahallesini terk etmek zorunda kaldı. Kiracı olduğu evini terk etmek istemediği için elektriği, suyu kesilen ve sonunda evinden zorla çıkartılan Huri teyze, şimdi Avcılar Firuzköy’de bir bodrum katı dairede oğluyla beraber yaşadığını anlattı.

Sağlık problemleri olan ve beş yıldır çalıştığı Nude isimli bir tekstil şirketinde hakkında iftira atılarak işten çıkartılmaya çalıştığını anlatan oğlu Oktay Akdeniz, işsiz kalırsa annesiyle beraber daha kötü yaşayacağı zorluklar olduğunu ifade etti.

(soL – İstanbul)