‘Etüt-beslenme okulları kapatılarak, sen çalışma doğur deniliyor’

İstanbul’da faaliyet gösteren 19 Etüt-Beslenme Okulunun 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte normal okula dönüştürülmek istenmesini, uygulamanın hedefinde bulunan kadın veliler adına Tülay Akküç ile konuştuk.

Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 eğitim sistemine uygun olmadığı gerekçesiyle etüt-beslenme uygulaması yapan ilköğretim okullarının statüsünü değiştirme kararı aldı. Bu karar en çok eğitimin piyasalaştırılması ve çalışan kadınların eve hapsedilmek istenmesi olarak tanımlanırken, bizde bu süreci bir öğrenci velisi olan Tülay Akküç ile konuştuk.

Öncelikle etüt-beslenme okulları nedir? Çalışan öğrenci anne-babasına ne gibi kolaylıklar sağlar buradan başlayalım isterseniz.

Etüt-beslenme okulları, çalışan anne ve babaların çocuklarının eğitim gördüğü bir okul modeli. Bu modelde çocuklar için sabah 09.00’dan akşam 18.00’a kadar okulda çeşitli eğitimler veriliyor.

Çocukların beslenmelerinden, yemek ihtiyaçlarına, etütlerine ve çeşitli sanat dallarında aldıkları temel eğitime kadar pek çok önemli hizmet sunuluyor.

Bu sayede çalışan anne ve babalar çocuklarının devlet okulunda gelişim sürecini rahatlıkla takip ederken, iç rahatlığıyla çalışmaya devam edebiliyor.

“OKULLARIN KAPATILMAK İSTENMESİNDE 4+4+4’ÜN ETKİSİ VAR”

Çalışan anne ve babalara önemli olanaklar sunan bu okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nın gönderdiği genelgeyle kapatılması gündemde. Bilindiği gibi 4+4+4 eğitim modeli ile birlikte birçok okul, imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Bu sürecin sonunda ortaya çıkan derslik açıkları etüt-beslenme okullarının kapatılması ile mi giderilmek isteniyor sizce?

Açıkçası gelinen bu noktada etüt-beslenme okullarının kapatılmak istenmesinde 4+4+4 eğitim sisteminin ciddi bir etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Gerekli hiçbir çalışma yapılmadan bir eğitim sistemine geçildi ve bunun sonucu olarak imam hatip ortaokulları ortaya çıktı.

Gerekli okul çalışması yapılmadığı için birçok normal okul imam hatip oldu. Biz de bu değişiklikle bu derslik açığı mı kapatılmak isteniyor bilmek istiyoruz.

Yetkililerin çıkıp net bir açıklama yapmasını ve nedenleri açıklamasını talep ediyoruz.

“SEN ÇALIŞMA EVDE OL SADECE ÇOCUK DOĞUR DENİLİYOR”

Düzenlemenin çağrıştırdığı başlıca düşüncelerden birisi de “kadınlar eve mi hapsedilmek isteniyor” oldu. İktidarın işsizlik nedeni olarak kadınların iş aramasını gösterdiği bir ülkede kadınların çalışmasına olanak sağlayan böylesi bir devlet okulunun kaldırmak istemesini bir kadın olarak nasıl tanımlıyorsunuz?

Kadınların eve hapsedilmek istenmesinin böylesi bir değişiklikte etkili olduğunu düşünüyorum.

Ben bir kadın olarak yıllarca okudum ve aile geçimimizi sağlamak üzere, çocuğumun da geleceği için çalışmak zorundayım. Buna karşın bana nasıl sen çalışma evde ol sadece 3-5 çocuk doğur deniliyor.

İnanın bunu anlamak mümkün değil.

Bir kadın olarak üzerimizdeki bu büyük baskıyı da, çalışmamızın istenmemesini de, eve kapatmaya çalışmalarını da kabul etmiyorum, etmeyeceğim…

“GEÇİMİMİZİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM”

Bir kadın veli olarak etüt beslenme okullarının kapatılması sizi ve çocuğunuzu nasıl etkileyecek?

Etüt-beslenme okulları statüsünün kaldırılması beni ve çocuğumu çok olumsuz etkileyecek.

Benim çocuğum, onunla öğleden sonra ilgilenecek kimse bulamayacağım için ruhsal bir sıkıntı yaşayacak. Çocuklarımız için böylesine bir devlet okulu imkânı varken bu engelleniyorsa çıksınlar açıklama yapsınlar, neden bu okullar kapanıyor?

Bizim çocuklarımızın bir dezavantajı var. Onlar bütün gün anne ve babalarından uzaktalar. Ne istiyorlar bizden, çalışmamamızı mı? Ben geçimimiz için çalışmak zorundayım.

Bu düzenleme ile çocuğum ile birlikte ben de oldukça olumsuz etkileneceğim. Ben bir anne olarak, etüt-beslenme okulları varken içim rahat olarak çalışıyordum ama şimdi çocuğum yalnız ne yapıyor, sağlığı nasıl, başına bir şey gelecek mi gibi endişeler taşıyorum.

“KOLEJLERE YÖNLENDİRİLMEK İSTENİYORUZ”

Bu okulların kapatılması ile ne yapacaksınız?
Bu okulların kapatılması sonrası özel okullara ve kolejlere yönlendirilmek isteniyoruz. Buna karşın bizim gelir durumumuz çocuklarımızı kolejlere vermeye elvermediğinden ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Bakıcı tutmak zorunda kalsak onun da çok ciddi bir mali ve psikolojik sıkıntıları beraberinde getireceği açık. Bu yüzden büyük bir mağduriyetle karşı karşıyayız.

PAZAR GÜNÜ EYLEM VAR

MEB’in kayıtları durdurmasının ardından içinde sizin de olduğunuz birçok veli ciddi bir eylem süreci başlattınız. İnternet üzerinden toplanan binlerce imza ve dilekçe vardı. Şimdi de Kadıköy’de veliler büyük bir yürüyüş yapacak. Bu sürece dair neler söylemek istersiniz?

Dediğim gibi biz büyük bir mağduriyetle karşı karşıyayız. Sesimizin bu kadar gür çıkmasının nedeni de bu. İmzaları ve dilekçeleri teslim ettik. Şimdi bütün öğrenci velilerini ve öğrencileri Pazar günü saat 15.00’da Kadıköy Evlenme Dairesi’nin önünde bir araya gelmeye davet ediyoruz.

Burada yapacağımız eylemle sesimizi daha fazla duyurma şansı elde edeceğiz. Sesini duyurmak isteyen tüm öğrenci velilerini Pazar günü yapılacak olan eyleme çağırıyoruz.

(soL -İstanbul)