Efe Boz davası sonuçlandı: Sorumlular tespit edildi ama cezasız kaldı!

Büyük ihmaller sonucunda hayatını kaybeden Efe Boz’un ailesinin mücadelesi sonucunda mahkeme Boz’un ölümünde Milli Eğitim Bakanlığı ve Valiliği kusurlu buldu. Buna karşın hiçbir yetkili cezalandırılmazken, Boz için sadece 275 bin TL tazminat kararı verildi.

Okulda üzerine düşen lavabonun boğazını kesmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz davasında, mahkeme okul idaresinin itirazını redderek 275 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Sorumlularadan ise kimse cezalandırılmadı.

İstanbul Maltepe’deki Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun anasınıfında okuyan 6 yaşındaki Efe Boz’un ölümünün ardından başlayan hak arama mücadelesi sonunda başlayan yargılama dün sonlandı. Okul idaresinin Efe Boz’u suçlayan ifadelerine sahne olan yargılamanın ardından mahkeme, idarenin itirazlarını reddederek, davacı baba Kemal Boz için 100 bin, anne Nurdan Boz için 100 bin, abla Yağmur Boz için 50 bin lira manevi tazminata hükmetti.

25 bin TL destekten yoksun kalma tazminatı istemini kabul eden mahkemenin kararında şöyle denildi: “Eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesi şeklinde ortaya çıkan kamu hizmetinin bakım ve işletimindeki, gözetimindeki aksaklık idarenin kamu hizmetinin yürütülmesindeki kusurunu ortaya koyduğu, bu şekilde meydana gelen zararın, hizmeti yürütmekle görevli idarece tazmin edilmesi gerektiği, hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmez bir gereğidir.”

Efe’nin adına okul yaptırılacak
Kararın ardından konuşan baba Kemal Boz, kararın maddi yönünün kendilerini hiç ilgilendirmediğini, önemli olanın devletin suçunu kabul etmesi olduğunu vurguladı. Kemal Boz, “Mahkeme sorumluluğun okul yönetiminde olduğunu kabul ederek tazminat ödemeye mahkum etti. Biz Efe’nin 6 yaşında ve suçsuz olduğunu ipatlamanın peşindeyiz. Suçu ölen oğlumun üzerine atanlara cevap olmalı” dedi. Anne Nurdan Boz ise, “Oğluma yaramaz damgası vurarak ölümünden tek onu sorumlu tuttular. Şimdi bu karar ile oğlumun ölüme terk edildiği ortaya çıktı. Paranın miktarı değil, oğlumun nasıl ölüme gönderildiğinin ortaya çıkması sevindirici. Umudu olmayan anne babalar için maddiyatın hiç önemi yok. Umudu olmayan bir anne parayı ne yapsın? Biz bu parayı Efe’nin adını yaşatabileceğimiz ve çocukların güven içinde koşup oynayabileceği bir projede harcamak istiyoruz. Efe’nin adına bir okul yaptıracağız dedi” dedi. Ailenin avukatı Hasan Girit ise, bu kararın şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olduğunu söyledi. Girit, “Paranın miktarı önemli değil, biz itirazımızı yapacağız. Okul yönetiminin suçlu olduğunun görülmesi diğer davalara da örnek olacaktır” şeklinde konuştu.