#durmayadevam

soL gazetesi #duranadam'lardan Arascan Dönmez ile konuştu.

Dansçı ve kareograf Erdem Gündüz’ün Gezi Parkı eylemlerinin 21. gününde Taksim’de başlattığı ve #duranadam olarak sosyal medyada paylaşılan sessiz ve uzun eylemleri bugün de devam etti. Taksim Meydanı’nda bir araya gelen onlarca insan AKM’nin karşısında saatlerce durdu.

Gezi Parkı direnişi sloganları, duvar yazıları şarkıları kadar eylem tarzlarıyla da gündem oluşturmaya devam ediyor. Dün yani Gezi Parkı eylemlerinin 21. gününde akşam saatlerinde dansçı ve kareograf sanatçısı Erdem Gündüz’ün başlattığı #duranadam eylemi dün de onlarca insan tarafından devam ettirildi. Taksim AKM önünde sıcağa rağmen toplanan ve ayakta duran onlarca insan Gezi Parkı eylemlerinde yeni bir eylem tarzının da doğmasına yol açtı.

#duranadam eylemleri sadece Taksim’de değil Kadıköy Boğa Heykeli, Beşiktaş Kartal Meydanı’nda da devam ediyor. Oldukları yerde sessizce ayakta bekleyen ve eylemlerine bu şekilde devam eden insanlar çevreden geçenlerin alkışlarıyla destekleniyor. Öte yandan birçok insan da bu eylemin neden yapıldığını anlamaya çalışıyor.

“Yeşil ve mavi için daha da önemlisi özgürlük için buradayım”
soL gazetesinden Rıfat Doğan o eylemlere katılan Performans Sanatçısı ve Metrosfer Haber Portalı Yazarı Arascan Dönmez ile neden burada durduğunu konuştu.

Dönmez, “Biz manyak mıyız kafayı mı yedik burada böyle duralım tabii ki bir nedenimiz var” diyor ve “Yeşil mavi ve ağaçlar için buradayım daha önemlisi özgürlük ve ayaklar altına alınan temel haklar için buradayım” sözleriyle gerekçelerini sıralıyor. Ona göre bu eylemler bitmeyecek çünkü Başbakan sürekli insanlarla bir inatlaşma içinde ve bu olduğu sürece yeni eylem tarzları ortaya çıkacak nitekim Dönmez “yeni eylem tarzları üzerinde konuşuluyor düşünülüyor, bunlar bitmeyecek” diyor.

Dönmez önceki gün dikilen güllerin de bir göz boyama olduğunu düşünüyor sebebini şöyle açıklıyor:
“Peki, kafasından yaralanan insanlar, gözünü kaybeden insanlar ne olacak, ölen insanlar geri gelecek mi, bir gül dikmekle biter mi bu iş.”
Nereye kadar sürer bu eylemler diye soruyoruz “Özgürlük ortamı oluşuncaya kadar.”

“Sessiz eylem"
Çevrede toplanan meraklı insanlarla yaptığımız görüşmelerde çok az bir kalabalık eylemleri anlamadığını söyleyerek “sessiz eylem” olduğunu ifade ediyor. Büyük bir çoğunluk ise bunun Gezi Parkı eylemleri için yapıldığını ve bir sivil direniş olduğunu belirtiyor.

Onlardan Avukat Çağlar Korkmaz, kendisinin az önce Çağlayan Adliyesi’nden geldiğini ve üç kadının bu eylemlere katıldığını söylüyor. Korkmaz yarın koşan kadın eylemlerinin başlayabileceğini ve gittiği yere kadar gideceğini belirterek Başbakan susansa kadar bu eylemlerin devam edeceğine dikkat çekiyor. Bir başka yurttaş ise insanların artık hükümete ve devlete güvenin kalmadığını bu eylemlerin bu yüzden süreceğini belirtiyor. Anlaşılan o ki bu eylemler bir süre daha devam edecek.

Kadıköy'de duran adamlar: Korksun bizden!
Kadıköy'deki boğa heykelinde de duran adamlarla söyleştik. İşte onlardan bazıları:

Özgür Gültekin: Burada durup evrimle ilgili kitabımı okuyorum. Bu ülkede yıllarca Tübitak evrim kitapları bastı. Bu kitaplar artık basılmıyor. Bir sansür var, bütün bunlar beni rahatsız etti. Ben de bir akademisyen, bir bilim insanı olarak geldim burada kitabımı okuyorum, halkla birlikte.

Çapulcu 1: Ben burada hükümetin despot yönetimine karşı duruyorum. Bizim bunca zamandır yaptığımız eylemleri görmezden geldiği için duruyorum. Bize terörist muamelesi yapmasını kınıyorum. Aynı zamanda, bunca ölen arkadaşımızın medyada hiçbir şekilde gösterilmemesine karşı duruyorum. Ana akım medyanın bizi hiçbir şekilde göstermemesine karşı burada duruyorum.

Çapulcu 2: Ben de bir anne olarak despot yönetime ve diktatörlüğe karşıyım. Bu hükümete karşı yapılan her türlü harekete destek vereceğim.

Sertaç Canbolat: TOMA’lar, plastik mermiler, mermiler, gaz fişekleri, gözaltılar… Bunlar kalleşlerin silahlarıdır. Bizim aklımız ve yüreğimiz var, bir diktatör bozuntusuna da bu ülkeyi bırakmayacağız. Hiç kimse bizim için endişelenmesin. Biz sadece biz değiliz. Biz halkız. O korkacak, biz değil.

Kuşadası'nda duran adam eylemine katılan grup her geçen dakika çoğalıyor:

Adana'da duran adamlar: