Durak'tan şüpheli istifa

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aytaç Durak, dün yaptığı basın açıklamasıyla AKP'den istifasını açıkladı!

soL (Adana) Tayip Erdoğan'nın, Belediye Başkanlarını 3 Aralık günü il teşkilatlarında yapılacak temayül yoklamalarının ardından açıklayacağını söylemesi üzerine istifa ettiğini belirten Durak, açıklamasını oğluna ait Çukurova TV'de yaptı.

Durak'ın istifası daha sonra, Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu aracılığıyla AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 1 Aralık 2008 tarihli istifa dilekçesi ile açıklandı.

Durak'ın istifa dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Sayın Genel Başkanım 5 yıl önce bir dönem için partinizden aday yapılmamı talep etmiştim. Sağolun bana güvendiniz. İnşallah güveninize layık olmuşumdur. 5 yıl bitti ancak, bir takım gerekçelerden dolayı AKP üyeliğinden istifa ediyorum. Bilgilerinize arz eder, saygılar sunarım."

Bununla birlikte Adana'da yıllardır su faturalarıyla birlikte dağıttığı Önce Adana adlı gazetede kendini kahraman olarak ilan eden Durak, yaptığı istifa açıklamasında da bu alışkanlığına devam ederek "partiler üstü kanıtlanmış bir belediye başkanı" olduğunu iddia etti.

Gözü dönmüşün gözünden düştü
Durak'ın istifası birçok soruyu da ortada bıraktı. Belediyelerde çok ciddi kadrolaşma hareketine giren AKP'nin, Adana Büyükşehir Belediyesi'ndeki gerici kadrolaşmada istediği hızda ilerleyememesi Aytaç Durak ile Tayip Erdoğan'ın birçok kez ikili görüşme yapmasına
neden olmuştu. Bu görüşmelerde Tayip Erdoğan'ın kadrolaşmadaki bu yetersizliği sert bir dille eleştirdiği söylenirken, Aytaç Durak'ın bu nedenle Tayip Erdoğan'ın gözünden düştüğü de iddia edildi.

Aynı zamanda Adana'da AKP'li Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk ve AKP İl Teşkilatı ile sorunlar yaşadığı ve 1-2 ay önce Seyhan Belediye'si tarafından, bazı binalarına dönük gerekçeli ya da gerekçesiz yıkma kararı verildiği de söylendi.

1 Noter Kılıçdaroğlu'nun tehdidi
Durak'ın istifasına başka bir neden ise, geçtiğimiz günlerde CHP Grup Başkan Vekili ve İstanbul milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aytaç Durak'ın Adana'da imar izni olmayan yerleri kendisi ve ailesi adına satın alarak yeniden imar izni düzenleyip sattığını kanıtlayacak belgelere sahip olduğunu ve bunları kamuoyuyla paylaşacağını söylemesinden kaynaklandığı...

Dört dönem üst üste başkanlık koltuğunda oturan ve özellikle AKP döneminde yaptığı sayısız yolsuzluklar ile adı çıkan Durask'ın, seçimlerde yeniden aday olması muhtemelken "yolsuzluk iddialarını kanıtlayacak belgelerle karşısına çıkılmaması için" istifa ettiği de söylenenler arasında.

CHP ile Durak arasında flört var
Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına tekabül eden bir zamanda istifasını açıklayan Durak'ın adı, bir aydır CHP'yle de anılıyor. Tayip Erdoğan'ın "Gözden düşürdüğü" Aytaç Durak'ı partisinden aday
göstermek isteyen CHP'nin, Aytaç Durak'ı Kemal Kılıçdaroğlu ile 'korkuttuğu' iddia ediliyor. Başkanlık adaylığına CHP'den girmemesi dâhilinde ise seçimlere bağımsız olarak katılmamasına yönelik bir koz olarak yine karşısına Kemal Kılıçdaroğlu'nun belgeleri çıkartılıyor.