Diyarbakırlılar hem içiyor hem yüzüyor

Diyarbakır'da 2 bin 500 ailenin içme suyu olarak kullandığı gölet, havaların ısınmasıyla denize gitme imkanı olmayan Diyarbakırlıların "yüzme merkezi" haline geldi. Bir hafta içinde binlerce kişinin yüzdüğü, aynı zamanda hayvanların su içtiği gölet, salgın hastalık tehlikesi ile halkı tehdit ediyor.

soL (Diyarbakır) Güneydoğu Anadolu'nun "en gelişmiş kentlerinden biri" olan Diyarbakır'da içme suyu problemi devam ederken, vatandaşlar denize gidemedikleri için gölette yüzerek serinliyorlar.

Diyarbakır'ın Hazro, Silvan ve Bismil ilçelerine bağlı olan toplam 80 köyün içme suyu ihtiyacını karşılayan Hazro ilçesine bağlı Bayırdüzü mezrasından gelen kaynak suyunun bulunduğu gölet, gençlerin yüzme alanı, hayvanların ise su içme mekanı haline geldi.

80 yerleşim biriminin içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynak gölete gelen vatandaşlar ve otlatılmak için getirilen hayvanlar, ihtiyaçlarını göletin çevresinde bulunan kayaların altında gideriyor.

Gölete gelen vatandaşlar, pislikleri kendileri toplarken haftada yaklaşık bin kişi yüzmek için göleti kullanıyor. Gölete yüzmeye gelen vatandaşlar göletin toplam 80 köye içme suyu veren bir yer olduğunu belirterek, "Göletin her tarafı pislik dolu. İnsanlar içinde yüzüyor. Hayvanlar gelip içinde yıkanıyor. İlerde salgın hastalığa sebep olabilecek bir durum ile karşı karşıyayız. Bunun derhal bir çözüme kavuşturulması gerekir" diyor.