#DirenMantıköy

Dönüşüm Etiler’de bir kiracıyı vurdu. Seher Çebi ve sahibi olduğu Mantıköy lokantası riskli alan gerekçesiyle yerinden edilmek isteniyor. Hiçbir hak tanınmayan Çebi’yi tahliyeye zorlamak için lokantanın su ve elektrik sayaçları dahi çalındı. Avukatıyla dava açmaya hazırlanıyor.

Evini satarak 2004 yılında Etiler’de yıkık dökük bir pideci dükkânını kendi elleriyle yeniden yarattı. Mantıköy ismiyle bilenen lokantada leziz yemeklere imza attı. Bahsettiğimiz Seher Çebi, 30 yıllık işletmeci, onun başına her şey kiracı bulunduğu 7 katlı dairenin önce Şubat ayında maliklerin “bu binayı müteahhide veriyoruz” demesiyle başladı. 21 Ağustos’ta 6306 afet yasası kapsamında “riskli alan” edilen bina için Çebi’ye ihtarname gönderildi. “Ben şuana kadar kimseden hiçbir bilgi alamadım, elime ulaşan sadece bir ihtarname” diyen Çebi, yasal süresi olan 90 gün dolmadan ve müşteriler içerdeyken daire boşaltılmaya cam ve kapılar sökülmeye başlandı.

O ise “ben bütün emeklerimi buraya yatırdım, hakkımı verin” diyerek diremeye başladı. Müteahhit firma zorla tahliye için üç boyunca elinden geleni yaptı. Elektrik ve su sayaçlarının o sürede çalındığını belirten Çebi, lokantanın etrafının saçlarla çevrildiğini söylüyor. Yaşadıklarımız bir eşkiyalık örneği diyen Çebi şimdi dava açmaya hazırlanıyor. Davasının nedeni de şöyle açıklıyor: “Hiçbir hak elde edemeyeceğim ama bu bize yapılan eşkiyalığı herkese göstermiş olurum” diyor.

'Afet yasasında kiracılara yer yok’

Avukatı Pervin Çelik, söz konusu 6306 sayılı yasayla kiracılara hiçbir hak tanınmadığını belirtiyor. Kiracıların, 90 günlük yasal sürenin dolmasının ardından yerlerini boşalttıklarını belirten Çelik, “kiracı kiralayan ilişkisini düzenleyen Borçlar Kanunu ile kiracılara tanınan haklar söz konusu afet yasasıyla ellerinden alıyor” dedi. Çelik, dava açmaya hazırlandıklarını ancak şimdiye kadar bu konuda emsal bir kararın bulunmaması nedeniyle nasıl bir sonuç alacaklarını öngöremediklerini belirtti.