Direnişçi nakliyecilere gözaltı

Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Amerikan sermayeli Fritoy'in taşıma ihalesi gerginliği, sözleşmesi yenilenmeyen kooperatif yöneticilerinin gözaltına alınmasıyla boyut değiştirdi.

Suadiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (SUMOTAŞ) ile Frito Lay fabrikası arasında 2 aydır süren nakliye ihalesi gerginliğinde, üretici firmanın ''o gitsin anlaşırız'' dediği Kooperatif Başkanı'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişi bu sabaha karşı yapılan operasyonla gözaltına alındı.

Çok sayıda ev basıldı
Suadiye’ye sabah karşı şafak baskını yapan polis, her evde en az iki personelle arama inceleme yaptı. ''Yöre halkını provoke ettikleri'' gerekçesiyle gözaltına alınan 40'a yakın kişi arasında SUMOTAŞ Başkanı Hüseyin Erhan, kardeşi Uğur Erhan, Sefa Topçu, Halil İbrahim Karabalık, Gökhan Bilaloğlu, Ali Övünç, Şevket Ustaoğlu, Haydar Öz de bulunuyor. Gözaltına alınanlar için çevre hastanelerden sağlık raporu alındı. Daha sonra sorgu için Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüler.

Gerginlik sürüyordu
SUMOTAŞ'ın nakliye sözleşmesinin sona erdirilmesi üzerine şirketin ABD ve Türk yöneticileriyle kooperatif yöneticileri arasında gerginlik başgöstermiş, yöre halkı da kooperatife destek vermişti. Bu kapsamda yapılan eylemelr sırasında çatışmalar yaşanmış, daha sonra sorunun çözümü için Vali Ercan Topaca, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı araya girip sorunu çözüme kavuşturmaya çalışmışlardı. Anlaşma olmaması üzerine, Vali Ercan Topaca ''arabulucu olmaktan vazgeçtim, kanunların gereği neyse yapılır'' demiş, Frito Lay'in Türk Genel Müdürü Ece Aksel de, ''Hüseyin Erhan çekilmeden bu iş çözülmez'', kooperatif başkanı ise ''benim gitmemle sorun çözülecekse, varım'' açıklaması yapmıştı.

(soL - Kocaeli)