Deştin Köyü’nü çimentoyla kaplayacaklar

Deştin Köyü’ne kurulmak istenen çimento fabrikasıyla yıllardır mücadele eden köylüler, yargı kararı olmasına rağmen devam eden kuruluş faliyelerinin durudurulmasını istiyor.

soL (Muğla) Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı 600 nüfuslu Deştin Köyü'nün asırlık çam ağaçlarıyla kaplı Tekağaç Mevkii'nde, 250 dönüm arazi üzerine Adaçim Çimento ve Beton Sanayi AŞ'nin kurmak istediği çimento fabrikası köylüyü ve çevrecileri ayaklandırdı.

"Çimento ormanı, tarımı ve insanı öldürür", "Biz Boş İşlerle Uğraşmıyoruz", "Bilime saygı duyulsun", "Yargı Kararları Uygulansın İşletme Kapatılsın" ve "Biz Çevrecinin Daniskasıyız" yazılı dövizler taşıyan platform üyeleri, fabrikanın yapılacağı Deştim Köyü'nün Tekmezar mevkisinde toplandı.

Burada Deştim Köyü Çevre Platformu üyeleri adına konuşan platform sözcüsü Mehmet Uyan, köye yapılması planlanan fabrikanın, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini savundu.

Bölgenin geleceği yok ediliyor
Fabrikanın, çevreye ve sağlığa vereceği zararların hesaplanmadığını, yeterli bilimsel çalışmalar ve analizler yapılmadığını iddia eden Uyan, "Buraya yapılmak istenen çimento fabrikası, insan sağlığını, tarım alanlarını, ormanları ve zeytin ağaçlarını tehdit edecek. Fabrikanın zararları yıllar boyu giderilemeyecek" dedi.

Bodrumlu çevrecilerle birlikte platform üyelerine destek vermek için bölgeye gelen Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe ise kurulmak istenen çimento fabrikasının ''bölgenin geleceğini yok edeceğini" öne sürdü.

Fabrikanın insan sağlığına ve tarıma zarar vereceğini, bölgedeki fıstık çamları ile kızılçam ormanlarını olumsuz etkileyeceğini savunan Contepe, "Yatağan'daki termik santralin çevreye verdiği zarar yetmedi, ilçede çimento fabrikası furyası başladı. Fabrikayla ilgili alınan yargı kararları bir an önce uygulanmalı ve bu çalışmaya son verilmeli" diye konuştu.

Bu arada, inşaat alanından sorumlu güvenlik görevlileri, çimento fabrikasının yapılacağı alana girmek isteyen çevrecilere izin vermedi. Çevrecilerle güvenlik görevlileri arasında tartışma yaşandı.

Köylüler yasaların uygulanmasını istiyor
ADOÇİM Çimento Beton San. ve Tic. A.Ş, Muğla'nın Yatağan ilçesi Deştin Köyü Tekağaç mevkiinde Çimento fabrikası ve Entegre tesis kurmak için 04 Ağustos 2006 tarihinde ÇED olumlu raporu aldı. Köylerine kurulmak istenen çimento fabrikasının doğaya zarar vereceğini belirten Deştin köyü sakinleri, ÇED raporunun hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, fabrikanın kurulacağı alanda bir çok kez eylem yaptılar. Kendi aralarında imza toplayan köy sakinleri yetkililerden konu hakkında yardım istediler. Yatağanlı çevreciler de bu süreçte Deştin Köyü halkına destek verdiler. Yapılan girişimlerden bir sonuç alamayan köy sakinleri, 03 Temmuz 2007 tarihinde Muğla 1. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtılar. Dava köylülerin lehine sonuçlandı.