Dersimliler HES toplantısını yaptırmadı

Dersim'de yapılması planlanan Pülümür Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için düzenlenecek olan Çevresel Etki Değerlendirme toplantısı (ÇED) yoğun protesto ve katılım olmaması nedeniyle yapılamadı.

Dersim'de yapılması planlanan Pülümür Barajı ve HES Projesi için düzenleneceği ilan edilen Çevresel Etki Değerlendirme toplantısı yoğun protesto nedeniyle yapılamadı. Aralarında Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Tunceli Baro Başkanı Fatma Kalsen'in de bulunduğu çok sayıda kişi toplantının yapılmasını engellemek için İl Kültür Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Avukat Barış Yıldırım, burada grup adına yaptığı basın açıklamasında, söz konusu proje için düzenlenecek olan toplantılara katılmayacaklarını söyledi. Projelerin, bölgedeki doğal hayata zarar vereceğini ileri süren Yıldırım, şunları kaydetti:

''Söz konusu projeleri kararlaştırırken, fizibilite raporlarını uygun bulurken, lisans uygunluk kararı verirken, su kullanım anlaşmaları imzalarken bunu halka neden sormadınız? Bu nedenle sizin ÇED toplantılarınızın figüranı olmayacağız.

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içinde, 2009 yılında sondaj çalışmaları yapılırken İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak Anayasal çevreyi koruma görevinizi yapmadınız. Toplantıya itiraz ediyoruz.''

İl Kültür Müdürlüğü’nde yapılması düşünülen ÇED toplantısı, katılımın olmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi.