Dersim’de tarih ve doğa katliamı

Barajlarla yok edilmeye çalışılan Dersim’de, asırlık binlerce ceviz ağacı, müteahhitler tarafından, asker ve bürokrat yetkililerin izniyle kesildi.

soL (HABER MERKEZİ) Dersim'in Ovacık ilçesinde devlet tarafından daha önce boşaltılan Mücrek, Çat, Abaçamlar, Eğimli, Yalmanlar ile Maraş köyleri ve Ahpanos Vadisi'ndeki 3 bine yakın asırlık ceviz ağacının, Bolu'dan gelen bir grup müteahhit tarafından, mobilya ve silah sanayisinde kullanılmak üzere kesildiği öğrenildi.

Askeri erkan ve devlet yetkililerinin izniyle yapıldığı belirtilen kesimlere karşı, köylüler, suç duyurusunda bulunacaklar. Kesilen ceviz ağaçlarını fotoğraflayarak belgeleyen turizmci Mahmut Utan, köylülerle birlikte Dersim'de basın toplantısı düzenledi.

"Yaşadıklarımızın tanıklarıydı"
Asırlık ceviz ağaçlarının kesildiğini, bunun bir çevre felaketi olduğunu ifade eden Utan, "PKK bahane edilerek kimsenin gitmediği yerlerdeki ceviz ağaçlarının kesilmesi, Dersim halkını üzmüştür. Kesimlerin, Bolu'daki bir kereste fabrikası için yapıldığı belirtiliyor" dedi.

Köylerindeki tüm ceviz ağaçlarının izinsiz kesildiğini söyleyen Gülbahar Sağlam, "ceviz ağaçları bizim yaşadıklarımızın tanıklarıydı, oradaki tarihimizin eseriydi. Kökleri kazınarak kesilmiş ve yetkililer de seyirci kalmış" sözleriyle, diğer köylülerin de tepkisini dile getirdi.