Depremzedeye polis şiddeti

Marmara Depremi’nin 10. yıldönümü yaklaşırken, evlerine sahip çıkan depremzedelere polis saldırdı.

İzmit Arızlı’daki konutları boşaltmaları istenen depremzedeler, bürokratların taşınmasına karşı çıkıp eşya kamyonunun önünü kesince polisle karşı karşıya geldi. Çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı.

Irak Kızılayı’nın hibe kredisiyle 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından ‘’depremzedeler için’’ yaptırılan konutların kullanımı konusunda yaşanan gerginlik sürüyor. Depremzedeler, kendilerinin olduğunu öne sürdüğü konutların tapularının verilmesini beklerken, bu sürede, boş konutlara bürokrat yerleştirilmesine de karşı çıkıyor. Bu yüzden sık sık arbede yaşanan bölgede, bugünkü protesto gösterisi ev eşyalarını yakmaya kadar gitti.

Araç sokulmadı
Marmara Depremi'nin ardından Irak hükümetinin ayni yardım olarak gönderdiği petrol ürünlerinin satışından elde edilen 10 milyon dolarlık hibe krediyle Arızlı’da inşa ettirilen 256 deprem konutu üzerindeki hak mücadelesinin yarattığı gerginlik sürüyor. Depremzedeler, Bölge Çalışma Müdür Yardımcı Ercan Kale'nin eşyalarını getiren kamyonetin önüne barikat kurarak aracın geçişine izin vermedi. Bunun üzerine Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri gönderdi.

Gözaltılar
Polisin müdahale ettiği olaylar sırasında, Recep Uğur, Recep Or, Orçun Demir ile Canan Yamak ‘’polise mukavemet’’ ve devlet malına zarar verme’’ gerekçeleriyle gözaltına alındı. Bunun üzerine yükselen tansiyon çevik kuvvetle depremzedeleri karşı karşıya getirdi. Yurtsever Cephe Kocaeli Örgütü’nün de destek verdiği eylem sırasında, polisin çekilmesini, bürokrat eşyası getirilmemesi ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen depremzedeler, 2 adet oturma koltuğu çekyatı ateşe verdi.

Konutların geçmişi
Kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan ancak depremde aile fertlerinden birden fazla kişiyi kaybeden depremzedeler için Irak Kızılayı’nın hibe kredisiyle yaptırılan konutlar, Valilik ve Özel İdare Müdürlüğü’nce hazırlanan özel bir protokolle, 5 yıllık süreyle 2001 yılında depremzedelerin barınmasına tahsis edildi. Süre, daha sonra 5 yıl uzatıldı. Bu sırada, depremzedeler “Oturma süreniz doldu” diyerek çıkartılmak, boşalan konutlar da bürokratlara lojman olarak verilmeye başlandı. Boş olan 80 konut böyle kullanılırken, diğer depremzedeler bu konutların lojman olarak kullanılamayacağını savunuyor.
(soL-Kocaeli)