Depremzedelerin konteynerleri Suriyelilere tahsis ediliyor

Depremden sonra Vanlılara tahsis edilen konteynerlerden bir kısmının Suriye sınırına gönderildiği açığa çıktı.

Van depreminin ardından bölge halkının barınma sorununun uzun süre çözülememesi, soğuk hava şartları nedeniyle can kayıplarının yaşanması ve depremzedelerin bir kez daha mağdur olması çok tartışılmıştı. Bu süreçte kente gönderilen konteynerlerin sayısının yetersiz olması nedeniyle pek çok depremzede kışı çadırlarda geçirmek zorunda kaldı.

soL gazetesinden Aysel Tekerek’in haberine göre Vanlılara tahsis edilen az sayıdaki konteynerin bir kısmı da Suriye sınırına gönderildi.

Konteynerlerin Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı’nın belirlediği yerlere götürülmesinin tepki çektiğini aktaran Tekerek, Suriye’den gelen nüfusun barınması için ayrıldığı ifade edilen konteynerlerin Gaziantep’in Nizip ilçesine gönderildiğini aktardı.

soL gazetesinin haberinde AFAD ve Valilik yetkililerinin konteynerleri Suriyelilere tahsis etme gerekçesi olarak, depremzedelere henüz yalnızca anahtarları dağıtılmış olan TOKİ evlerinin verileceğini bahane ettikleri kaydedildi.

Depremzedeleri sokağa attılar
soL’a konuşan bir depremzede şunları söyledi:

“Ailemle birlikte uzun bir zamandır Akdamar konteyner kentte kalıyorum. Evimiz ağır hasarlı olduğundan ve Van’da kiralar oldukça yükseldiğinden konteynerler dışında barınacak bir yerim yok. Bana TOKİ’den hak sahipliği çıktı, ama ortada ne anahtar ne de ev var. Konteynerlerimize bir haftadır Valilik yetkilileri gelip, buradan çıkmamızı istiyorlar. Nedenini sorduğumuzda önceleri, ‘artık başınızın çaresine bakın, burada bir yıldır kalıyorsunuz, bir yıl daha kalmayacaksınız’ açıklaması yapıyorlardı. Ben konteynerlerden taşınırken cebimden 100 TL çıktı. Zaten gelirim ne kadar ki… Burada hiç geliri olmayan insanlar var. Onlar borç harç bulup taşınabildiler. Devlet, Suriye’den gelenlere cebinden para çıkarıyor. Bize gelince suyumuzu kesmekle tehdit ediyor.”

TOKİ evlerinin anahtar teslim törenleri yapıldı ama ortada ev yok
Aysel Tekerek’in haberinde konteynerlerin Suriye’den gelenlere tahsis edileceği söylentilerinin yaz aylarında başladığı ve giderek söylentilerin gerçek olduğunun açığa çıktığı aktarılıyor. Tekerek, TOKİ hak sahiplerine anahtar teslim törenlerinin yapıldığını, ancak hak sahiplerinin TOKİ evlerine ne zaman yerleşeceklerinin halen belirsiz olduğunu kaydetti. Depremzedelerin hak sahibi olmayan kiracıların da konteynerleri terk etmek üzere yıldırılmaya çalışıldıklarını aktaran Tekerek, Van Depremzedelerle Dayanışma Derneği’nin şu görüşlerini aktardı:

“Konteyner kentlerin yavaş yavaş boşaltılmasında ilk neden, TOKİ’lerin bitmesi ile birlikte konteyner kentlerin maliyetinden kurtulmak istenmesi. Bu kadar acele edilmesinin kaynağında ise, binlerce konteynerin Suriye’ye gönderilmesinin sağlanması var.”