CHP'li Adalar Belediyesi hukuksuz rezidansı yıkmıyor

Büyükada’da İnanlar İnşaat ve CHP’li belediye ortaklığıyla büyük bir hukuksuzluğa imza atıldı. Sit alanı üzerine rezidanslar diken şirket, mahkeme kararlarına rağmen inşaatı tamamladı. CHP'li belediye, mahkeme kararlarının ardından 2 gün sonraya kadar yıkması gereken rezidanslar için adım atmadı.

Adalar’ın tarihi yapısına büyük zarar veren İnanlar grubunun Sit alanına yaptığı inşaat mahkeme kararıyla iki ayrı tarihte durdurulsa da CHP’li belediyenin izniyle inşaat sonlandırıldı. Mahkemenin kararının 24 Ocak’ta ulaştığı CHP’li Adalar Belediyesi 3 gün daha yıkımı gerçekleştirmezse Belediye hakkında da ceza davası açılabilecek.

İnanlar-CHP ortaklığı
İnanlar grubunun Büyükada’ya yaptığı Terrance-Lido rezidans ve ticaret alanlarıyla ilgili soL’a bilgi veren İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği yetkilileri, 2010 yılı itibariyle koruma kurulunun izni ve CHP’li Adalar Belediye’nin onayıyla projeye başlandığını kaydetti.

Koruma kanununa aykırı projeye iki kez iptal
Projenin başlamasının ardından hem bir şahsın hem de İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin iptal davası açtığı projede önce şahsın açtığı davada proje hakkında iptal kararı alındı ancak buna rağmen inşaat tüm hızıyla devam etti.

Derneğin açtığı dava sonrası bilirkişi raporunda, projenin hem 2863 sayılı koruma kanununa hem de 1/5000’lik plana aykırı olduğu tespiti yer aldı.

Bu raporun ardından 2 Kasım 2011’de projeye ikinci kez iptal kararı verildi. Bu kararların ardından projenin ruhsatsız oluşu tescillenirken, belediyenin bu konuda proje iptali kararı vermesi gerekiyor. Bu kararın ardından ise binanın yıkılması gerekiyor.

Kaçak binaya bir de Migros açıldı
Dernekten aldığımız bilgiye göre Belediye’nin eline 24 Ocak’ta ulaşan kararın ardından 1 ay içinde proje iptali ve binanın yıkılması gerekiyor. Bir aylık sürenin dolmasına 2 gün gibi kısa bir süre kalırken, Belediye henüz yıkım konusunda bir adım atmadı. Üstelik ruhsatı dahi olmayan binaya geçtiğimiz yıl Migros açıldı ancak daha sonra mühürlendi.

"Yıktırmamak için mücadele"
Bu arada turizm alanı olarak belirlenen bölge için Belediye 1/5000'lik projede bir değişiklik yaparak, alana konut yapılmasına da olanak sağladı. Konuyla ilgili dernek yöneticileri, "karar geçmişteki uygulamalar için geçerli değil bina 3 gün içinde yıkılmalı" diyor.

Lido'nun yıllar süren trajedisi
Bugün yıkım konusu olan kaçak bina aslında bu arazinin başına gelen ilk kaçak yapı değil. 1984 yılında kaçak ve ruhsatsız bir bina yapılmasıyla başlayan sancılı süreç 2009 yılına kadar sürmüştü. Yıllar boyunca izinsiz inşaatın varlığını sürdürdüğü adada, ada sakinleri yıllarca bu binanın yıkılmasını talep etmişti. 2009'daki yerel seçim sürecinde Belediye Başkanlığına aday olan CHP'li Mustafa Farsakoğlu binayı yıkacağını söylemişti. Verdiği sözü tutan Farsakoğlu yıkım töreninde şu sözleri dile getirmişti: "Daha önce görev yapan belediyeler çeşitli menfaatlerle bu binaları yıkmadı. Adalar’da göz yumulan kaçak yapıların yıkımlarına devam edeceğiz. Burası 1’inci derecede SİT alanı."

Ancak Farsakoğlu yıkımın ardından Koruma Kurulu ile birlikte buraya yeni bir konut projesi yapılmasına onay vererek, Adalar'da kaçak ve ruhsatsız kalan bir bina süreci daha başlatmış oldu.

Mavi Marmara’nın kaçak iskelelerine göz mü yumuluyor?
Bu arada Adalar arasında sefer yapan yolcu taşımacılığı firması Mavi Marmara, Büyükada ve Kınalıada’da iki kaçak iskele yaptı. Mahkeme kararlarıyla haklarında yıkım kararı alınan bu iki kaçak iskele hakkında yıkım kararı alınırken buna karşın Belediye yıkım yönünde henüz bir adım atmadı.

(soL - Haber Merkezi)