Çerkezköy’de Sivas anması yapıldı

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 19. yılı dolayısıyla TKP Çerkezköy İlçe Örgütü ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şubesi tarafından ortak bir anma düzenlendi. Anmada bundan 19 yıl önce Sivas’ta yakanların bugün iktidarda olduğu vurgulanarak, "katliamın hesabı AKP’den sorulacak" denildi

TKP Çerkezköy İlçe Örgütü ve PSAKD Çerkezköy Şubesi tarafından yapılan anmaya katılım bir hayli yoğun olurken, sinema salonunda yer bulmayan vatandaşlar anmayı ayakta izlemek durumda kaldı. Sivas katliamında ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada Can Dündar’ın Sivas Katliamı Belgeseli ile TKP’li Öğrenciler tarafından hazırlanan Sivas davasında zaman aşımı sonrası verilen mücadeleyi anlatan kısa film gösterildi.

"Katliam devlet gözetiminde gerçekleşti"
Anmada ilk konuşmayı gerçekleştiren PSAKD Çerkezköy Şube Başkanı Ertan Baba, Sivas Katliamı öncesi ve sonrasında yaşanan olayların katliamın devlete rağmen değil, devlet eliyle ve devlet gözetiminde gerçekleştiğini gösterdiğini belirterek, “Sivas’ta harekete geçen gerici faşist güçlerin güvencesi sermaye devletiydi. 2 Temmuz 93’de Sivas’ta kitleyi yönlendiren provokatörler gücünü sermaye devletinden alıyordu” dedi.

Sivas katliamı, kirli operasyonlar, kitlesel katliamlar, provokasyonların işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesini önünü kesmek için yapıldığını ifade eden Baba, “Sivas ve diğer bütün katliamların hesabını sormanın biricik yolu ise birleşik ve kitlesel bir temelde devrimci mücadeleyi yükseltmekten geçmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

“AKP geldiği gibi gidecek”
Sivas Katliamı üzerine yazılan şiirlerden oluşan dinleti ile devam eden etkinlikte TKP adına MK Üyesi Kurtuluş Kılçer konuşma yaptı. Konuşmasına Sivas Katliamı’nın ülkenin ilerici birikimi üzerinde özelikle de Aleviler üzerinde derin yaralar oluşturduğunu ifade ederek başlayan Kılçer, “Sivas Katliamı sonrası örgütlenen, mücadele eden, Sivas Katliamı’nın hesabını soracağız diyen Alevi toplumsallığı gericiliğe karşı büyük bir direnç oluşturmuştur” dedi.

"AKP'nin kuruluşu Sivas Katliamı'dır"

Sivas Katliamı’nın 1950’lerden başlayarak palazlanan, 12 Eylül faşizmiyle önü daha fazla açılan gericiliğin eseri olduğunu söyleyen Kılçer, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“AKP’nin temeli 12 Eylül askeri darbesiyse, kuruluşu da 2 Temmuz Sivas Katliamı’dır. Bugün Sivas katliamında aydınlarımızı yakanları savunan avukatlar AKP en önemli kadroları arasındadır. Bu kişiler bugün milletvekili, bakan konumundadır. Bu ülkenin Başbakanı Sivas Davası’nda zaman aşımı sonrası yaptığı açıklamada ‘Ülkemiz için hayırlı olsun’ diyerek katliamına bakışını net olarak göstermiştir. Bugün bizlerde bakış açımızı net olarak dile getiriyoruz ve AKP’nin geldiği gibi gideceğini söylüyoruz. Gideceğini söylüyoruz çünkü AKP son dönemde neye müdahale ettiyse elinde kaldığını görüyoruz. Alevi açılımı, Kürt açılımı, Suriye meselesi, kürtaj konusu ve farklı başlıklarda AKP’nin toplumu ikna edemediğini, dirençle karşılaştığını görüyoruz. Ortaya çıkan bu direnci örgütlü kılabildiğimizde, mücadeleye katabildiğimizde AKP geldiği gibi gidecektir. AKP’yi götürdüğümüz de, bu düzenin karşına sosyalizm alternatifini koyabildiğimiz de, işte o zaman Sivas Katliamı’nın hesabını sorabildik diyebileceğiz.”

CHP, HDK, ÖDP, Trakya Halk Komitesi ve Eğitim-Sen temsilcilerinin de katıldığı anma etkinliği sahne alan yerel sanatçıların ezgileri ile sona erdi.

(soL - Çerkezköy)