Çanakkale'de köylüden 'duran adam' eylemi

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Kurşunlu Köyü’nde açılmak istenen maden ocağı nedeniyle 760 ağacın kesimine başlandı. Köylüler ise köyde “duran adam” eylemiyle açılacak maden ocağına karşı tepkilerini gösteriyor.

(Rıfat Doğan - soL) Maden ocaklarının işgali altında olan Çanakkale’de bir maden ocağı da Bayramiç’e bağlı Kurşunlu Köyü’nde açılmak isteniyor. Zafer Madencilik firmasının açmak istediği maden ocağı için Çanakkale Valiliği ÇED raporuna ihtiyaç duymazken, gerekli ruhsat izninin de çıktığı öğrenildi. Köyün eteklerinde bulunduğu Kilik mevkinde açılacak maden ocağı yolu için şimdiden Orman İl Müdürlüğü tarafından 760 ağaç mühürlendi ve bazılarının kesimine başlandı.

Bölge aynı zamanda arkeolojik kalıntıların olduğu 1. Dereceden sit alanı. Jandarma köylülerin eylemlerini saldırarak engellemeye çalışırken, bu müdahaleler sırasında gözaltına alınan üç köylü hakkında savcılık “çalışma hürriyeti engellenme” gerekçesiyle soruşturma açtı.

Bilirkişi raporu ‘doğal afet olabilir’
Konuyla ilgili görüştüğümüz Arkeolog Kağan Baraş, seramik yapımında kullanılmak üzere kurulması planlanan Feldspat ocağının, Kurşunlu Köyü’ne sadece 100-150 metre mesafede olduğunu belirterek, maden ocağının köylerinde kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Baraş, ÇED raporu ve ruhsat izni için Ankara ve Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açtıkları ilk davanın devam ettiğini belirterek, Kurulacak olan Feldspat ocağının çevreye, insana ve çok yakınlarında yer alan antik kente zarar verebileceği yönünde bilirkişi raporlarının olduğunu ifade etti. Baraş, raporda özellikle tepenin dik bir yamaç şeklinde olduğu ve bu alandaki ağaçların kesilmesiyle deprem, su baskını, toprak çökmesi gibi doğal afetlerde tepenin eteklerindeki evlerin etkilenmesinin muhakkak olacağı yönünde ifadelerin bulunduğunu aktardı.

Arkeolog Baraş, önceki gün köylülerin "duran adam" eylemi yaptığını bundan sonra da maden ocağına karşı mücadelelerinin çeşitli şekillerde süreceğini belirtti.