Çanakkale’de bir ‘direniş’ örneği

Çanakkale İskele Meydanı’nda halk eylemleri kapsamındaki forumlar için toplanan yurttaşlar, ilginç bir dayanışma örneği göstererek arabası zabıtalarca götürülmek istenen bir genci korudu ve arabaya müdahale edilmesini engelledi. Zabıta, aracı eylem alanından uzaklaştıktan sonra alabildi.

Ülke genelindeki uzun soluklu halk eylemlerinin ortak hareket ederek tavır koyma bilincini beslediğine örnek olarak gösterilebilecek son olay, Çanakkale’de yaşandı.

Çanakkale İskele Meydanı’ndaki forum sırasında yandan zabıta ekiplerince bir mısır satıcısının arabasının götürüldüğünü fark eden ve eylem için orada bulunan yurttaşlar, durumu öğrenip arabanın satıcının elinden alınmasını önledi. İzin verilmeyen bir yerde satış yaptığı gerekçesiyle arabası alınmak istenen gencin yanında duran yurttaşlar, “Şehrin ortasında kaçak bina var. Kaldırımlar gasp ediliyor. Belediye onları değil, bu insanları engelliyor” diyerek duruma tepki gösterdi.

‘Polis de böyle yapmıştı’
Bir yurttaşın işportacılığı kast ederek “Bu satışlarla mücadele edeceksek, layık olduğumuz şekilde mücadele edelim” demesi üzerine bir zabıtanın “Onlar bu şekilde anlıyorlar, onun için” yanıtını vermesi dikkati çekti. Bu yanıt üzerine yurttaş, “Polis de böyle yaptığı için şimdi buradayız, eylemdeyiz” dedi.

Tepkilerin sürmesi üzerine zabıta amiri olduğu öğrenilen bir kişi, satıcı gence “Sen burada bir akşam daha çık, ben senin arabanı burada yakacağım” diyerek satıcıya tehditlerini sürdürdü. Ancak eylem için alanda bulunanların mücadelesi sonucu satıcının arabasının elinden alınmasının önüne geçildi.

Satıcılar sokaktaydı
Ancak aracını alıp evine gitmekte olan satıcının önü, forumun yapıldığı yerin görüş alanının dışında olan Tekke Sokak’ta kesildi ve araba zabıta arabasının kasasına bindirilip alındı. Öte yandan mısır satıcıları satış yapmalarına izin verilmediği gerekçesiyle gece Truva atının önünde eylem yaptı.

(soL - Çanakkale)