Bursa’da belediye şoförleri eylemde

Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait sarı otobüslerde görev yapan şoförler, sendikalı oldukları için işlerini kaybediyorlar.

soL (BURSA) Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi işçiler, Büyükşehir Belediyesi'nin önünde toplanarak BURULAŞ ve belediyeyi protesto etti. Büyükşehir Belediyesi'nin üç maymunu oynayarak kendilerini görmezden geldiğini söyleyen işçiler, çözüm bulunana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. İşçilerin, aileleri ve çocukları da eyleme destek vererek işçilerin işlerinin geri verilmesini istediler.

İşini kaybeden 133 işçi adına basın açıklaması yapan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, BURULAŞ'a ait sarı otobüslerde çalışan üyelerinin iş başı yaptırılmadığı gibi bugüne kadar ihalenin kime verildiğinin de açıklanmadığını söyledi. Kanun gereği şehir içi ulaşım hizmetini sağlama mecburiyeti olan belediyenin, bu hizmetin bir kısmını özelleştirdiğini anlatan Yılmaz, sendikaya üye olan işçilerin de özelleştirmenin ardından baskıya maruz kaldığını ifade etti. Baskılara direnen işçilerin bir bölümünün işten çıkarıldığını söyleyen Gürel Yılmaz, "Bunun üzerine mahkemeye başvurduk. Mahkeme işçiler lehine karar verdi. Belediye şehir içi ulaşımı BURBAK aracılığıyla tekrar ihaleye çıkardı. Tüm ısrarlarımıza rağmen ihaleyi alan kuruluş açıklanmadı. 31 Mayıs tarihinde ihaleyi aldığını söyleyen Halk Ulaşım Şirketi adlı bir firma ortaya çıktı. Yeni olduğu iddia edilen firmanın yöneticileri ise Evin Taşımacılık yöneticileridir. İşçilerimize yeni sözleşmeler dayattılar" dedi.

Toplam 27 gündür Büyükşehir Belediyesi önünde eylemlerini sürdüren işçiler, bundan sonuç alamadıkları takdirde eylemlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyacaklarını belirttiler.

TÜMTİS Şube Başkanı: İşçiler üzerinde büyük baskı var
Yurtsever Cepheli Bursalılar'ın ziyaret ettiği sendikada, konuyla ilgili görüşünü aldığımız TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Ahmet Güllü ise işçilere dönük baskıyı şu cümlelerle açıkladı: "Daha önceden de çıkarılan 10 kişi var. 27 kişiyi sendikadan zorla istifa ettirdiler. Halen çalışan sendikalı 10 işçimiz var. Onlar da sözleşmeyi imzalayıp işe başlayan işçiler.

İşe girerken üç dilekçe imzalatıyorlar. Biri, 'ben tüm haklarımı aldım alacağım yoktur' ikincisi, 'ben kendi isteğimle işten ayrılıyorum' üçüncüsü de, 'işverenin gösterdiği hangi yer olursa olsun, orada çalışılacağına' dair.

İşçi arkadaşlarımızın hepsi vasıflı... Yeni ihaleyi alan Halk Tur'un dilekçesindeki ibaresinde 'Turizm, Hayvancılık, Taşımacılık, Petrol ve İnşaat vs...' yazıyor. Bu firma dese ki, 'Ağrı Doğubayazıt'ta çiftlik aldım, git oradaki koyunlara bak' bu sözleşmeye göre gitmek zorundalar. Koyun gütmek, temizlik yapmak, inşaatta çalışmak... Bunların hepsini yapmak zorundasın. Tabii sendikadan da istifa edeceksin. 10 arkadaşımızın üzerinde büyük bir baskı var."