Bu insanlara karşı bazı ‘haklarımız’ var!

Gümüşhane Müftülüğü tarafından “İslamda Kadın Hakları Konferansı” düzenlendi. Gümüşhaneliler ise konferansa ilgi göster(e)medi.

soL Gümüşhane Müftülüğü tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz'un katıldığı "İslamda Kadın Hakları Konferansı" sönük geçti. Geçtiğimiz hafta Cuma günü cuma namazında Gümüşhane Müftüsü M. Cüneyt Kavşut tarafından duyurusunun yapılmasına rağmen katılımın düşük olması "kadın hakları savunucusu" Kavşut'u hayal kırıklığına uğrattı.

Özellikle kadınlara yönelik olarak yapılacak bir etkinliğin sadece erkeklerin bulunduğu bir yerde duyurulmasının ve konferansta hiçbir kadının konuşmacı olarak yer almamasının ne Karadenizlilikle ne organizasyon zayıflığıyla ne de samimiyetsizlikle ilgisi vardı. Müftü ve kafilesi son derce samimiydiler. Yapılan işin kendisi, tamamıyla AKP'nin gerici zihniyetinin bir ürünüydü.

Eşitiz ama üç adım geriye
Programın açılışında konuşan Gümüşhane Müftüsü Cüneyt Kavşut, dünyada yaşayan insanların en az yarısının kadın olduğunu hatırlatarak, "Bu nedenle mevcut nüfusun yarısını oluşturan bu insanlara karşı bazı haklarımız vardır bu haklara uyup riayet etmemiz gerekir" dedi. Kadınları tanımlamakta zorluk çeken ve "bu insanlar" ifadesiyle kadınlardan bilinmedik canlı türüymüş gibi bahseden Yavuz, bir kez daha camiasının fikrini zikretmiş oldu.

İslam'ın insanların haklarına her fırsatta değindiğini belirten Yavuz, kadın ve erkeğin İslamda her zaman eşit yerde olduğunu söyledi. Sokağa çıktı mı göz bebekleri dışında her yerini karalara bağlayan, "erkeğinin" üç adım gerisinden yürüyen, tüm yaşam alanlarında erkeklerden kaçmaya çalışan, kısacası özgür olmayan kadınların nasıl eşit olacağı ise tam bir muamma. İdeolojik bilmecelerle dolu bu sunuşunda yavuz sınırları zorladı ve İslam coğrafyasında kadınların durumunun ne olacağını anlatmaya çalıştı.

Konferansa Gümüşhane Vali Yardımcısı Soner Şenel, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Acet, Gümüşhane Müftüsü Cüneyt Kavşut, kurum amirleri ve "erkekler" katıldı.