Bilkent Üniversitesi'nde Che anması

Bilkent Üniversitesi'nde Sosyalist Düşünce Topluluğu tarafından Che Guevara'nın ölüm yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen anma etkinliğinde, dinleyiciler Küba Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Luis Ernesto Morejon Rodriguez'den Küba ile ilgili merak ettikleri konularda bilgi alma şansı buldular.

Bilkent Üniversitesi'nde dün Che Guevera'nın ölüm yıldönümü dolayısıyla bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Sosyalist Düşünce Topluluğu'nun düzenlediği etkinliğine çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlik Che Guevara için yazılan şarkılarla başladı. Etkinliğe konuşmacı olarak davet edilen Küba Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Luis Ernesto Morejon Rodriguez, tarihin insan toplulukları tarafından yazıldığını, ancak bazı insanların yaptıklarıyla tarihte özel bir yere sahip olduğunu söyleyerek sözlerine başladı ve konuşmasının devamında Che'nin çocuklarına yazdığı veda mektubundan şu satırları okudu: "Babanız düşündüğü gibi hareket eden bir adamdı ve kesinlikle inançlarına bağlıydı. İyi bir devrimci olarak yetişin. Doğaya egemen olmayı olanak kılan tekniğe egemen olmak için çok çalışın. Devrimin önemli olduğunu ve bizlerin yalnız başımıza hiçbir değerimizin olmadığını hatırda tutun. Herşeyden önce de dünyanın herhangi bir yerinde hehangi bir kişiye karşı yapılan herhangi bir haksızlığı daima yüreğinizin en derin yerinde hissedebilin. Bu, bir devrimcinin en güzel niteliğidir."

Morejon Rodriguez, Che'nin çocuklarına yazdığı bu satırların aslında Küba'nın genç nesillerinin tamamı için büyük önem taşındığına değindi ve Che'nin devrimci kişiliğinin Küba gençleri için çok önemli bir esin kaynağı olduğunu ifade etti.

Etkinliğe, dinleyicilerin Küba'daki ekonomik gelişmelere ilişkin soruları ile devam edildi. Bu bölümde emperyalizmin Küba'ya yönelik karalama kampanyaları, Küba'nın günümüzdeki yaşam standardı ve bu yeni ekonomik model ile yönetimin amaçladıkları tartışıldı.

Konunun daha iyi özümsenebilmesi için ambargo uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini vurgulayan Luis Ernesto Morejon Rodriguez, Küba'nın dünya piyasalarındaki değeri günden güne düşen nikel dışında doğal bir kaynağı olmayan, tarımla geçinmeye çalışan bir ülke olduğunu ve bu nedenle ambargo uygulamasının Küba için çok ağır etkileri olduğunu belirtti. Morejon Rodriguez ayrıca Küba'da eğitim sisteminin başarısının bir yansıması olarak tarım alanlarında çalışacak insan bulmanın zorlaştığını ve bunun sıkıntı yaratmaya başladığını ifade etti. Ayrıca, Küba Devrimi'nin özgünlükleri sayesinde rejimin Marksist karakterinin hiç bir şekilde değişmeyeceğini, Küba halkının hiç bir zaman devrimden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Küba'da son dönemde yapılan bazı reformların Batı medyasında yanlış yansıtıldığını ve dezenformasyona uğradığını belirten ve basınla ilgili olarak Türkiye'de yaşanan bir olayı paylaşan Morejon Rodriguez, Küba Büyükelçisi'nin bir röportaj vesilesiyle gittiği Sabah Gazetesi'nde karşılaştığı genel yayın yönetmeni ile girdiği diyalogu aktardı. Gazetenin genel yayın yönetmeninin Küba'da yoksulluk ve sefaletten başka birşey olmadığını iddia ettiğini bunun üzerine Büyükelçi'nin onu Küba'ya davet ederek durumu kendi gözleriyle görmesini tavsiye ettiğini ve "Gazetenin girişinde iki çocuk bana yaklaşarak sadaka istedi. Küba'da bırakın sadaka istemeyi bu saatlerde sokakta hiç çocuk göremezsiniz, çünkü hepsi okuldadır" diye eklediğini aktaran Morejon Rodriguez, Büyükelçi'nin bu sözleri üzerine gazetenin genel yayın yönetmeninin "Onlar Türk değil Kürt" yanıtını verdiğini aktardı.

Etkinliğin sonunda öğrenciler, Küba'ya ilişkin merak ettikleri çeşitli konularda Luis Ernesto Morejon Rodriguez'den bilgi alma şansı buldular.
(soL - Ankara)