Belediyenin iddiaları gülünç bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 18 yıldır kiracısı olan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ni kamu menfaati gerekçesiyle yerinden etmek isterken, Sağlığıma Dokunma Platformu konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Prof. Dr. Coşkun Özdemir tarafından kurulan 32 yıldır faaliyet gösteren Dernek, kas hastalarının ve engellilerin toplumla entegrasyonunu sağlamak için faaliyet yürütüyordu. Kamu menfaati bahane edilerek yerinden edilmeye çalışılan Dernek, 1992’de Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsüne alınmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2 Mart’a kadar boşaltılması için süre verdiği Derneğe destek veren Sağlığıma Engel Olma Platformu bugün yaptığı basın açıklamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Sayıştay denetimi iddiası gülünç
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Sayıştay denetimlerinde sorgu yöneltilmekte, kamu zararına sebep olma hususu gündeme gelebilmektedir” iddiasını değerlendiren Platform açıklamasında, “sonradan tamamı ödenmiş olan geçmiş yıllara ait küçük bir miktar borcun" Sayıştay'ın yaptığı denetimlerde Belediyenin karşısına çıkmasını gülünç bulduğunu belirtti.

Belediyenin iştirak borçları Sayıştayca denetimden kaçırılırken, yüzmilyonlarca lira kredi borçları, bir anda yabancı bir bankanın hesabından bir müteahhidin cebine aktarılırken, birkaç imza ile ne iş yaptığı belli olmayan bir şirkete ödeme yapılırken gündeme gelmeyen Sayıştay denetimleriyle ilgili Platform, bir hasta derneğinin birkaç bin liralık sonradan ödenmiş borcuna takılması gülünçten de öte bir iddiadır açıklamasında bulundu.

“Yok sayma cüreti”
Üyeleri çoğunlukla kas hastaları ve yakınlarından oluşmasına ve hastalarının çoğu yaşamlarını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kalmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün bir açıklama yaparak Derneği, “tahsis amacına uygun faaliyet göstermemekle” suçlamıştı.

Yapılan basın açıklamasında Belediye’nin iddiaları “çok hazin ve tümü ile gerçek dışı” biçimde değerlendirildi. Çok sayıda uluslararası dernek ve üniversite ile birlikte yürütülen çalışmaları ve alınan övgülere değinilen açıklamada Belediye ile birlikte çalışmalar yürütüldüğü de vurgulandı. Açıklamada Derneğin, İBB’nin çalışanı olan hemşirelere kurs verdiğini belirtildi. Platform açıklamasında 2009 yılında uzman hemşire yetiştirmek için düzenlenen kurslara İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden üç hemşirenin katıldığını belirtti.

Açıklamada ayrıca, engelli yolcuların Ulaşım A.Ş., İDO ve İETT’nin toplu taşıma araçlarına erişilebilmesi için yürütülen çalışmaların Belediye’nın kuruluşları ve iştirakleri ile birlikte yapıldığına dikkat çekildi.

“Cevap ayrıntılı bir dosya olarak sunuldu”
Platform açıklamasında Belediye’nin “sorulmuş ancak bir cevap alınamamıştır” iddiasını da gündeme getirerek bilgi verdi. Açıklamada İBB’nin talep ettiği bilgilerin 06.01.2010 tarih ve 3 sayı numarasıyla ayrıntılı bir dosya olarak sunulduğu ifade ederek arsada yürütülmekte olan faaliyetler kamuoyu ile paylaşıldı.

Derneğin arsada yürüttüğü faaliyetler şöyle sıralandı Evde bakım ihtiyacı olan hastalara ücretsiz bakım hizmeti götürmek, solunum sıkıntısı yaşayan hastalarımıza, yol göstermek, yardımcı olmak, solunum cihazı temin etmek, hastaların sahte tedaviler peşinde koşarak aldanmalarını umutlarını ve paralarını tüketmelerini önlemek, hastalık nedeniyle eğitimini yarıda kesen çocukların, eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak ve onları topluma kazandırmak, haftanın belli günlerinde, içinde boğuldukları evlerinden çıkarılıp, takı tasarım kurslarında meslek eğitimi vermek.

“24 saat nöbet tutmaya başlayacağız”
Demokrasi söylemini dilinden düşünmeyen AKP hükümeti ve belediyenin, Tükiye Kas Hastalıkları Derneği özelindeki tavrını tüm engellilere karşı alınmış bir tavır olarak değerlendiren Platfrom üyeleri Derneğin sokağa atılma girişimlerine karşı, kamuoyunu mücadele etmeye çağırarak nöbet tutulacağını da belirtti.

Bakırköy’deki sivil toplum örgütleriyle birlikte Pazar gününü dernekte geçirmeye karar veren Platform, Pazartesi gününden itibaren de dernek önünde kalabalık gruplar halinde çadır kurup, 24 saat nöbet tutmaya başlayacağını duyurdu.
(soL - Haber Merkezi)