Başbakan’ı sadece ‘uslu çocuklar’ dinleyebilir: 18 öğrenci gözaltında!

Başbakan Erdoğan’ın katıldığı Ankara Üniversitesi'nin 2012-2013 akademik yılı açılış töreninde “uslu çocuklar” uygulaması vardı. Törene katılacak öğrenciler önceden belirlenirken, Başbakan’ı protesto eden 18 öğrenci gözaltına alındı.

Ankara Üniversitesi'nin 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan için ilginç uygulama. Olası protestoyu önlemek isteyen üniversite yönetimi törene katılacak öğrencileri önceden belirledi. Bu arada Başbakan’ı protesto eden öğrenciler ise gözaltına alındı.

Üniversitenin açılış törenine katılacak öğrencileri daha önceden tespit eden üniversite yönetimi, salona girişte öğrencilerin isimlerini tek tek kontrol ederken, bu isimler dışında kimse içeri alınmadı.

Bu arada Erdoğan’ın, törenin yapılacağı Ankara Üniversitesi Morfoloji binasına gelişi sırasında, Gençlik Muhalefeti üyesi öğrencilerin yaptığı protesto eylemine polis biber gazıyla müdahale etti.

Müdahalenin ardından 11 öğrenci gözaltına alındı. Bu arada sabah saatlerinde 7 Genç-Sen üyesinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.

TKP'li Öğrencilerden protesto eylemi
Ankara Üniversitesi açılış törenine Başbakan Erdoğan’ın katılımı TKP’li Öğrenciler tarafından protesto edildi. Geniş güvenlik önlemleri alınan Tıp Fakültesinin yakınına bile yaklaştırılmayan Ankara Üniversitesi öğrencileri okulun eğitim fakültesinin önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına okulun Sosyalist Düşünce Topluluğu da "Sayın Başbakan Cübbe Sana Yakışmıyor Sen Üniversiteye Yakışmıyorsun" pankartıyla katıldı. "Kahrolsun Padişah" pankartıyla yürüyen öğrenciler sık sık "Bağımsız Türkiye aydınlık üniversite", "Tayyip Amerikaya Fetullah'ın yanına", "Gerici faşist halk düşmanı AKP" sloganları attı. TKP'li öğrenciler adına basın açıklamasını yapan üniversite öğrencisi Tayyip Erdoğan'ın töreni seçilmiş öğrenci ve akademisyenlerle gerçekleştirerek halktan nasıl korktuğunu bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. Yakın zamanda kaybettiğimiz halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesinde de bir örneğe işaret eden öğrenciler "Orada bile protokolde oturarak halktan nasıl kopyuk olduğunu göstermiştir" dedi. AKP'nin ve Tayyip Erdoğan'ın üniversitelerde istenmediğini, üniversiteye yakışmadığını, onun istediği kindar ve dindar neslin bir parçası olmayacaklarını, törenin yapıldığı salonun Ankara Üniversitesini, üniversite gençliğini temsil etmediğini söyleyen öğrenciler Suriye konusuna da değindi. "AKP Suriye'de ABD'nin maşası görevini üstleniyor ama biz bu savaşa izin vermeyeceğiz." diyen öğrenciler basın açıklamasını "Anadolu'da bir atasözü vardır. Okumak cehaleti alır eşeklik baki kalır ama görüyoruz ki sayın başbakanın cehaletini okumak bile alamamış. Eğer bir şey öğrenmek istiyorsa gelsin buraya bizden yurtseverliği ve halkımız için neler yapabileceğimizi öğrensin." diye bitirdi.

Ayrıca sabah saatlerinde Eğitim-Sen'li öğretim görevlilerinin ve çeşitli akademisyenlerin katıldığı bir alternatif açılış töreni düzenlendi. Törene yakın zamanda tutuklu bulunan gazeteci ve yazarlar Müge Tuzcuoğlu, İrfan Aktar, Banu Güven ve İsmail Beşikçi de katıldı. İsmail Beşikçi katılımcılara ifade özgürlüğüyle ilgili bir ders verdi.

(soL - Haber Merkezi)