Barınma hakkı gerginliği tırmanıyor

Arızlı Irak Kızılayı konutlarında barınma haklarını korumak için mücadele eden depremzedeler, konutlardan birine taşınmak isteyen İl Emniyet Müdürü’nün eşyasını taşıyan kamyonun önünü kestiler.

Kocaeli İl Genel Meclisi’ndeki AKP ve CHP’li üyeler, Arızlı Irak Kızılayı konutlarındaki depremzedelerin barınma hakkı yüzünden tartıştı. Bu arada depremzedeler konutlara taşınmak isteyen Emniyet Müdürü’nün eşyalarını taşıyan kamyonun önünü kesti.

Derpremzedelere, kendilerini yuhaladığı için “militan” diyen AKP’liler ile CHP’liler tartıştı. Gerginlik, boş olan konutlardan birine taşınmak isteyen İl Emniyet Müdürü dolayısıyla doruğa ulaştı.

Yuhalamadan rahatsız olmuşlar!
Meclis Başkanı Ali Ayaz, konutlardaki depremzedelerin durumuyla ilgili olarak, ‘’Konu mahkemede olduğundan bir karar alınamayacağını belirtmiştik. Fakat toplantıya katılan depremzedeler, çıkışta AKP grubundan bazı arkadaşlarımızı yuhaladı. Bu yuhalamayı yapanları esefle kınıyoruz” dedi. AKP’li meclis üyesi İsmail Akalın da, “Arkadaşlarımızı yuhalayıp, ağıza alınmayacak küfür ettiler. Siyasi terbiyemiz dolayısıyla cevap vermeden uzaklaştık. Bunlar depremzede değil, olsa olsa militandır” dedi.

"Konuyu saptırıyorsunuz"
CHP’li üye Ahmet Hilmi Elmas, “Depremzedelere militan diyemezsiniz” derken, Nurhan Atalay da, şunları söyledi: “Konutlar başka ihtiyaç sahiplerine ya da depremzedelere verilmesin ya da kirasını ödemeyenler çıkarılmasın demedik. Kamu personeline verilmesine, lojmana dönüştürülmesine karşı çıktık. Ya biz konuyu size anlatamadık ya da siz konuyu saptırıyorsunuz.” AKP’li üyelerden Hüseyin Yazıcı ise “Haber yaparken doğruyu yansıtın. Beş sene daha buradayız, hakkımızda güzel şeyler yazarsanız iyi olur” diyerek, basına karşı üstü kapalı bir tehdit algılaması yarattı.

Emniyet Müdürü’ne tepki
Konutlarıa yerleşmek isteyen İl Emniyet Müdürü Osman Çapalı’ya, depremzedeler tepki gösterdi. Eşya getiren kamyonun önüne kesen ve girişe izin vermeyan halk, konutların bürokratlara değil, depremzedelere yapıldığını bir kez daha anımsattı. Çapalı'nın evini geri taşımasını isteyen halk, site içindeli çadırdan taşınılmak istenen daireye doğru yürüyüş yaptı. Taşınan ev, çevik kuvvet ekipler ve sivil polislerce korundu. Depremzedeler, “Emniyet müdürünün evi yok mu ? Hala çadırda yaşayan depremzedeleri getirip yerleştirsinler. Bu evler depremzedelere yapıldı. Onlar burada otururken bizim sokağa atılmamız, depremzedelerin sokakta yaşaması vicdanlarını rahatlatacak mı?” diyerek sert tepki gösterdi. Eylem yaklaşık 1 saat sürdü.
(soL-Kocaeli)