Balıkesir’de Filistin eylemlerine soruşturma

KESK üyeleri ve Balıkesir Üniversitesi öğrencilerine " Filistin için 3 dakika ses ver" eylemlerine katıldıkları için adli soruşturma açıldı. KESK'in çağrısı ile biraraya gelen EMEP, ÖDP ve TKP temscileri soruşturmaları bir basın açıklaması ile protesto ettiler.

soL (Balıkesir) Balıkesir'de İsrail'in Filistin'e düzenlemiş olduğu saldırıları protesto etmek için geçtiğimiz ay içinde akşam saatlerinde gerçekleşen "Filistin için 3 dakika ses ver" eylemlerinden dolayı Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'na (KESK) üye memurlara ve Balıkesir Üniversitesi öğrencilerine soruşturma açıldı. Gelişmeler nedeni ile KESK' in çağrısıyla bir araya gelen EMEP, ÖDP ve TKP ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Kamu emekçileri ve parti temsilcileri basın açıklaması için Mekik Sokak'ta bir araya geldi. Ülkede yaşanan ekonomik krize değinilerek başlayan açıklamada "Kapitalizmin krizinin bedelini sorumlusu olmadıkları halde emekçilere ödetilmeye çalışıldığı bir süreçten geçiyoruz. İşten atmalar kazanılan ekonomik ve sosyal haklarımızın birer birer ellerimizden alınmaya çalışıldığı dönemi tüm emekçiler olarak birlikte yaşıyoruz. Bir yandan ekonomik krizin faturası bizlere çıkarılmak istenirken diğer yandan çevremizdeki ülkelerde savaş politikaları yaygınlaştırılıyor. Bunun son örneği yakın zamanda İsrail'in Filistin halkına yönelik katliam saldırısıdır. Bu saldırıda uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail Gazze'yi havadan, karadan ve denizden kuşatarak insanlık suçu işlemiştir" ifadeleri kullanıldı.

Soruşturmanın bilançosu kabarık
Filistin'de yaşanılanlara sessiz kalmanın insani bir yönünün bulunmadığının ifade edildiği açıklamada soruşturmaların bilançosu hakkında da bilgi verildi. Açıklamaya göre, 9 Ocak 2009 tarihinden başlayarak KESK'in de içinde bulunduğu on emek ve meslek örgütünün ortak kararı olan "Filistin için 3 dakika ses ver" eylemine katılan KESK' e bağlı sendikaların yöneticileri, üyeleri, emekli üyeleri, Burhaniye ilçesi Eğitim- Sen baş temsilcisi ve 5 kişiye adli soruşturma açıldı. Buna ek olarak eylemlere katılan Balıkesir Üniversitesi öğrencileri hakkında idari soruşturma başlatıldı.

Açklamada, ülkede bu kadar yolsuzluk, haksızlık ve şiddet varken bu insanlık trajedisine duyarsız kalmayanların yaptıkları eylemlere soruşturmaların açılmasının yargıyı işgal ettiği savunuldu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Bigadiç'te yaşanılan olaylara da değinilen basın açıklamasında, Bigadiç Bor Maden taşıyıcıları Kooperatifi BİŞEKOP üyesi 200 taşıyıcının işlerinden olmaları ve taşıma işinin başka bir firmaya verilmesine karşın gösterdikleri haklı tepkiyi çevik kuvvetin aşırı şiddet ve zor kullanarak bastırmaya kalkışması kınandı.