Bakan Eroğlu'na bu fotoğrafı sordular 'problem yok' dedi!

Antalya'da bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na Finike Alacadağ'daki mermerci katliamı soruldu. Bakan Eroğlu, bölgede ağaç kesilmediğini öne sürerek, "Endişe etmeyin, biz Antalya'yı koruyoruz zaten. Herhangi bir problem yok." dedi.

Bazı tesislerin açılışını yapmak için Antalya'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü yöneticilerinin, Mardan Palace Hotel'de gerçekleşen toplantısına katıldı. Basının alınmadığı toplantının ardından Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada Antalya'ya yaptıkları yatırımlara ilişkin bilgiler verdi.

Bakan Eroğlu'na Finike'deki kıyımı sordular

Antalya'ya 37 müjde ile geldiklerini söyleyen Bakan Eroğlu, kenteki 32 derenin ıslah edildiğini, 21 derenin ise ıslah edileceğini açıkladı. Antalya'nın Finike ilçesinde bulunan Alacadağ'daki mermer ocaklarının yarattığı tahribat ve sedir ağaçlarının kıyımına ilişkin tartışmalar burada Bakan Eroğlu'na da soruldu. Mermer ocaklarının bulunduğu bölgeyi bildiğini söyleyen Bakan Eroğlu, söz konusu alanın, taş ocağı için izin verilecek normal bir alan olduğunu ve taş ocaklarının izin verilen alanın dışına çıkmadığını öne sürdü.

'Endişe etmeyin biz Antalya'yı koruyoruz, problem yok!'
Bölgede binlerce sedir, çam ve meşe ağaçlarının kıyımını belgeleyen fotoğraflar kamuoyunun gündeminde tartışılırken bölgede ağaç kesilmesinin söz konusu olmadığını iddia eden Bakan Eroğlu, çok güçlü bir orman teşkilatı bulunduğunu belirterek, "Yani izin verilmeyen alanda yaptığı zaman çok büyük cezası var, ruhsatı iptal edilir, hatta hapis cezasına kadar gider. Ruhsatlı alanda bazı mermerciler veya diğer taş ocakları kendi aralarında ihtilaf oluyor, şikayet ediyorlar. Türkiye'deki bizim verdiğimiz ruhsatlı alanların yüzde 1'i ormanlık alanların. Endişe etmeyin, biz Antalya'yı koruyoruz zaten. Herhangi bir problem yok" şeklinde konuştu.

'Ya ruhsat vermeyeceksiniz, ya görmezden geleceksiniz!'
Alacadağ çevresindeki mermer ocaklarının neden olduğu ağaç kıyımının gündeme gelmesi üzerine bir açıklama yapan Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, bölgedeki ocakların ruhsatlı olduğunu ve yılda 5-10 kez denetlendiğini belirterek ruhsata aykırı faaliyet yürütülmediğini savunmuştu. Bölgede ruhsatlı 12 maden ocağı bulunduğunu kaydeden Yakuta, bunlardan 7'sinin faaliyette olduğunu kaydederek, "Madencilik, ülkemizde önemli bir sektör. Ekonomiye ve istihdama katkısı büyük. İhracatta ikinci büyük sektör. Ya hiç maden çıkarttırmayacaksınız ya da ruhsat veriyorsanız ve maden o ağaçların altındaysa bunu çıkartmanın başka yolu yok. Ya ruhsat vermeyeceksiniz ya da görmezden geleceksiniz." ifadelerini kullanmıştı.

Alacadağ'daki madenci kıyımı TBMM gündeminde
Alacadağ'daki madenci kıyımını TBMM gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde sedir ormanlarının önemine değinerek, dünyada koruma altına alınan sedirlerin Türkiye'de ise taş ocaklarına feda edildiğini kaydetti.

Bakan Eroğlu'na 'Ne kadar sedir ağacı kesildi?' sorusu
Bakan Eroğlu'ndan, Antalya ve ilçelerinde son on yılda orman alanlarında verilen madencilik izinleri hakkında bilgi isteyen Acar, "Antalya’nın orman alanı ne kadar daralmıştır? Finike’nin Kızılcık Köyü, Kızılcık Yaylası, Alacadağ ve Adala Yaylası’nda kaç madencilik faaliyeti için ne kadar orman alanı tahsis edilmiştir? Tahsis edilen alanlarda ne kadar sedir ağacı kesilmiştir?" sorularına yanıt istedi.

'Orman tahribatını durduracak mısınız?'
Bakan Eroğlu'na, "Bakanlığınız, sedir ağacını ve sedir ormanlarını değerli bulmakta mıdır?" sorusunu yönelten Acar, önergesinde, "Finike’deki taş ocaklarının doğal yapı ile birlikte özellikle Finike portakalı gibi tarımsal ürünlerin üretimine de olumsuz etki yaptığı doğru mudur? Finike’deki sedir ormanlarının tahribini durduracak mısınız? Finike halkının sesini duyacak mısınız?" sorularının yanıtlanmasını istedi.

Bakan Yıldız'dan bilgi istedi
Acar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise, "Madencilik faaliyetlerinin tarımsal üretim ve turizmden milyarlarca dolar katkı sağlayan Antalya’ya etkilerine ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır? Ne sonuca ulaşılmıştır? Yapılmamış ise yaptıracak mısınız? Finike’deki sedir ormanlarının ve Antalya’daki doğal yapının korunması için bir girişimde bulunacak mısınız?" diye sordu.

Yusuf Yavuz