Bağcılar’da “paralı eğitim çiftliği”

Bağcılar Füruzan Sadıkoğlu İlköğretim Okulu’nda öğretim temizlik işleri, görevlilerin maaşları gibi gerekçelerle toplanan katkı parası öğrenci velileri için kabus oldu.

soL (İstanbul) Türkiye'deki eğitim kurumlarında artık adı bile anılmaz olan "kamusal eşit eğitim anlayışı" yerini özellikle devlet okullarında "paralı eğitim anlayışına" bırakmış durumda. Bu sürece İstanbul Bağcılar Füruzan İlköğretim Okulu'ndaki uygulamalar iyi bir örnek oluşturuyor. Bağcılar'daki İlköğretim Okulu'nda temizlik, sınav, beden eğitimi kıyafeti ve özel tutulan temizlik işçileri için velilerden para toplanıyor, verilmemesi durumunda öğrencilerin tehdit edildiği iddia ediliyor. Bağcıların yoksul bir mahallesinde bulunan okulda, eğitim değil, para girişi aksatılmayan tek şey durumunda.

Okulda bir tek hava bedava
Öğrenim gören öğrencilerin velileriyle yaptığımız görüşmelerde, Okul Müdürü Kuddusi Karagöz'ün okula para girişi sağlanması konusunda "çok hassas" olduğuna dikkat çekildi. Kendilerinden okul giderleri için katkı payı altında para istendiğini belirten veliler, katkı parası ödemek bir yana, çocuklarının ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını ifade etti.

Gazetemiz muhabirine isimlerini vermekten, çocuklarının üzerine gidilmemesi için çekinen veliler, okul yönetiminin katkı parası ödenmediği zaman, öğrencileri "notunuzu kırarız" diye tehdit ettiğini vurguluyor. Okulda, her sınavda tüm sınıflardan öğrenci başına 2 TL para toplanıyor. Beden eğitimi dersinde dağıtılan tek tip spor giysisi için öğrencilerden 30 TL para toplanıyor, başka bir eşyayla derse girilmesi engelleniyor. Müdürün sadece kendisine hizmet edecek işçi tuttuğu iddia ediliyor. Para verememiş ve veremeyecek durumda olan öğrenciler iyi niyetli öğretmenlerin inisiyatifine kalmış durumda.