Antakya halkı 1 Eylül'de sokaklardaydı

Antakya’daki Barış Günü mitingine katılan binlerce kişi, “Suriye’ye emperyalist müdahaleye hayır” dedi.

AKP hükümetinin Suriye'ye yönelik savaş politikasını yürüttüğü merkezlerin başında gelen, el altından silahlandırdığı yüzlerce kişinin sokaklarında cirit attığı ve halkı tehdit ettiği Antakya'da halk 1 Eylül'de sokaklara döküldü.

Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformunun çağrısıyla Eğitim-Sen önünde bir araya gelen binlerce kişi büyük bir coşkuyla yürüyüşe geçti. Savaş karşıtlarının önü polis barikatıyla kesildi ancak polis barikatı kısa sürede geri çekildi ve yürüyüş devam etti.

Eylemciler, Asi Nehri kenarındaki Saray Caddesi’ni miting alanına dönüştürdü. Saray Caddesi’ndeki mitingdeki basın açıklamasını Suriye’de Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu” adına Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap okudu.

Matkap, AKP’nin Suriye’ye yönelik emperyalist müdahaleye taşeronluk yaptığını belirtti. Hatay kentinin el Kaide ve benzer dinci örgütlerin yuvası haline getirilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Matkap, ABD emperyalizmine ve onun taşeronu AKP iktidarına karşı herkesi sokağa ve mücadele etmeye çağırdı.

Platform adına yapılan açıklamanın ardından yapılan konuşmalarda emperyalist savaş karşıtı Hatay halkının yanında olduklarını dile getirildi ve barış mücadelesinin ülke geneline daha kitlesel bir şekilde yayılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Antakya halkının büyük destek verdiği eylem, “Suriye halkı yalnız değildir”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP” "Antakya'da el kaide istemiyoruz" sloganlarıyla son buldu.

Okunan basın açıklamasından sonra tertip komitesinin eylemi bitirmek istemesine rağmen eylemcilerin bir kısmı sloganlar eşliğinde Ulus meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin önü tekrar polis tarafından kesildi ve göz altına almakla tehdit edildi. Kitlenin dağılmasi yönündeki polis anonslarının ardından kitle eyleme son verdi.

(soL -Hatay)