Ankara'nın suyu bu kez noterde

Çeşitli üniversiteler ve kurumlar, Ankara'da şebeke içme suyunun işlemden geçirildiği İvedik Arıtma Tesisleri'ni gezerek sudan numune aldılar. Sonuçlar 3 ila 15 gün içinde açıklanacak.

soL (ANKARA) Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Üniversiteler ile sağlık ve araştırma kurumlarından gelen uzmanlara İvedik Arıtma Tesisleri'ni gezdirdi. ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç'ın da su içtiği bir musluktan noter huzurunda numuneler alındı.

TÜBİTAK, DSİ, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ile Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İTÜ'den gelen uzmanlar, aldıkları numunelerin 3 ila 15 günlük bir süre içerisinde analiz edilip sonuçların açıklanacağını bildirdiler. Ayrıca noter huzurunda alınarak mühürlenen sulardan birer numunenin de konuyla ilgilenen İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nin ilgili bölümlerine gönderileceği öğrenildi. ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nün ise ayrıca gelip numune alarak sonuçlarını kendilerinin açıklayacağı belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek geçen haftalarda ODTÜ'nün Kızılırmak suyuna onay verdiğini iddia etmiş ancak Rektör Ural Akbulut, su numunelerini kendilerinin almadığını, sadece kendilerine verilen numuneleri incelediklerini açıklayarak iddiayı yalanlamıştı.
"Arsenik çöktürme ve havalandırma ile gideriliyor"
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Emirdoğan, tesisi gezdirirken suyun musluklara ulaşana dek geçtiği aşamalara ilişkin bilgi verdi. Emirdoğan, "Ankara halkına Dünya ve Avrupa standartlarında su sunuyoruz. Suyumuzdan, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği 660 noktadan numune alıyoruz ve günlük analizlere tabi tutuyoruz. Ankaralıların suyun kalitesi konusunda herhangi bir tereddüte düşmesine gerek yok. Biz teknik olarak suyumuzun kalitesinden eminiz" diye konuştu. Emirdoğan ayrıca, suda bulunan arseniğin tesislerde çöktürme ve havalandırma yoluyla giderildiğini savundu.
"Bu yaz susuzluk yok"
Ayrıca Ankara'daki barajların doluluk oranları ile ilgili konuşan Emirdoğan, barajlarda harmanlamada kullanılabilecek toplam 130 milyon metreküp civarında su bulunduğunu söyleyerek "Bu sene Ankara'da kesinlikle su sıkıntısı olmayacak" dedi.