‘Ağacı kesmek insan öldürmek gibidir’

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Doğankaya köylüleri, katı atık tesisinin, köylerine ait ormanlık alanda yapılmasını protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) Samsun'un Bafra ilçesi Doğankaya köyü sınırları içinde
kurulması planlanan katı atık tesisine, köylüler çevreyi kirleteceğini söyleyerek tepki gösterdi.

Doğankaya ve çevredeki köylerden gelen köylüler, "ormansız vatan olmaz", "ağacı kesmek insanı öldürmek gibidir", "köylerimize çöplük istemiyoruz" yazılı dövizlerle Doğankaya köy meydanında toplandı.

Köylüler adına bir konuşma yapan Ramazan Keskin, Bafra Bölgesi Yerel Yönetimler Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (BAFKAB) tarafından köylerine yapılmak istenen katı atık tesisine, çevre kirliliğine yol açacağı gerekçesi ile karşı olduklarını söyledi.

Köylerinde çöp istemediklerini belirten Keskin, "Çok yakında bu güzel köyler, bu havası temiz köyler, bu cennetten bir köşe olan köyler, suyu içilmez, havası koklanmaz ve yaşanmaz bir cehennem köşesi olacak. Bizleri idare eden büyüklerimiz bizlere, yani buralarda doğup, buralarda büyüyüp, buralarda evlenen ve buralarda yaşlanan bizlere sormadan bizim köylerimizi çöplük yapacak. Bu görmüş olduğunuz güzel manzara içerisinde beş milyon ağaç kesilecek, yeşil alan tahrip edilecek. Mavi suyumuz kahverengiye dönüşecek, yeşil
ormanlarımız ise gri binalarla kaplanacak" dedi.

Doğankaya köyü muhtarının olan bitenden haberi olduğu, fakat köylüyü bu konuda bilgilendirmediğini söyleyen köylüler, eyleme de gelmeyen muhtara tepki gösterdiler. Türkiye'de ağaç dikme kampanyası başlatıldığını hatırlatan köylüler, "ağaç kesilmez dikilir", "orman bizimdir, bizim olacak", "köyümüze çöplük istemiyoruz", "ormana uzanan eller kırılsın" şeklinde slogan attılar.

Basın açıklamasının ardından tesisin kurulacağı yere yürüyen köylüler, tesisin kurulması için yol çalışmasında kesilen ağaçları göstererek, köylerinde katı atık tesisi istemediklerini yineledi.