Adana’da sol

Adana’da krize karşı birçok sendika ve siyasi kurum tarafından hafta sonu yapılan yürüyüş ve basın açıklamasının ardından TKP, ÖDP ve Halkevleri temsilcileriyle solun durumunu ve seçim sürecini görüştük.

soL (Adana) TKP İl Komite üyesi İsmail Öztürk, Türkiye'deki emekçi sınıfların çok büyük bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu ve bu saldırının temsilcisinin de AKP olduğunu belirtti. Öztürk, sol hareketin birlikte hareket etmekte zorlandığını bunun ilkesiz birlikteliklerden ve birçok başka başlıklardan kaynaklandığını belirtti. Adana'da yapılan seçim tartışmalarında her yerde bağımsız sosyalist aday önerisini sunduklarını ifade eden Öztürk, bu önerinin kabul edilmemesinin ardından platformdan çekildiklerini söyledi. Öztürk, gelinen noktada platformun çatı partisine doğru bir yol izlediğini ve sınıf siyaseti yerine kimlik siyasetinin kabul edildiğini ifade etti. Öztürk, il genel meclisinde tüm ilçelerde, belediye başkanlığında büyükşehir, merkez ilçeler ve Ceyhan'da TKP adıyla seçime gireceklerini söyledi. Ülkenin on yıllar içerisinde kazanılmış tüm haklarının tasfiye edildiğini belirten Öztürk, buna karşı Adana halkını "Bu süreci durdurun" demeye çağırdıklarını söyledi.

ÖDP İl Başkanı Murat Umay, Adana'da solun uzun bir zamandan beri ortak hareket etme probleminin olduğunu fakat yaklaşan seçimlerle birlikte bu konuda ileri bir adım sayılabilecek seçim platformunun oluşturulduğunu belirtti. Umay, platformun belirli ilkeler ışığında oluşturulmasına rağmen kendi mekanizma ve kurumsallığının oluşamaması nedeniyle ortak hareket kanallarının köreldiğini söyledi. Platformun temel ilkelerine sadık kalınmaması nedeniyle DTP adaylarının desteklendiğini ve platformun çatı partisi sürecine doğru döndüğünü söyledi. Umay, dayatmalara karşı olmanın birliğin en önemli ilkesi olduğunu, fakat DTP'nin adayların belirlenmesinde adaylarla kendi adına görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Umay, son günlerde DTP'nin "adaylarım bunlar, 15 dakika zamanınız var. Kararınızı verin" demesinin zaten sönümlenen platformun fiilen de bitmesini sağladığını söyledi. Umay 25 kurumdan bugüne sadece 11 kurumun kaldığını, ÖDP olarak seçimlere Adana'da il genel meclisinde tek başlarına gireceklerini sadece Karataş ilçesinden belediye başkan adayı çıkardıklarını belirtti.

Adana'da genel itibariyle bir muhalefetin varolduğunu ve kurumsallaştığını belirten Halkevleri İl Yöneticisi Burak Kaya, sendika, oda ve siyasi yapıların birbirlerini besleyen, güçlendiren bir ilişki içerisinde olmadığını ifade etti. Fakat bugün, yaşanan neo-liberal politikalara karşı, onun temsilcisi AKP'ye karşı alınacak tutumun bir direnç oluşturabileceğini belirtti. Kaya, DTP'nin platform sürecindeki tutumunu, seçimleri AKP ile kendisi arasında bir referanduma dönüştürmesi nedeniyle aldığını ve bunun DTP açısından anlaşılabilir olduğunu söyledi. DTP'nin basiretsizliğinin ise bunu yaparken icra etmesi gereken yol ve yöntemden kaynaklandığını ifade etti. Kaya, seçim platformu sürecinde kazanımlar elde edilebilecek yerlere yoğunlaştıklarını fakat yaşanan tıkanıklık ile tartışma zeminini aşan bir süreç nedeniyle platformdan çekildiklerini vurguladı. Kaya, DTP'den çok bu dayatmaya karşı solun bir irade yaratamamış olmasının başarısızlık olduğunu belirtti. İlk baştan itibaren böyle bir sonucun yüksek ihtimal çıkacağını düşündüklerini belirten Kaya, DTP'nin özel ihtiyaçlarıyla solun bilinen ihtiyaçlarının birbiriyle çakışmaması nedeniyle başarıya ulaşılmadığını söyledi. Adana ve Mersin'de Türk, Kürt Arap halklarının harmanlandığı ve Kürt hareketi ile sosyalist hareketin ortak hareket edebileceği, örnek oluşturabileceği ender kentler biri olduğunu belirten Kaya, bu nedenle özellikle Seyhan'da oylarını DTP'ye kullanacaklarını ve DTP adaylarını destekleme kararı aldıklarını ifade etti.