Açıkta bırakılan sakatatlar hastalıklara yol açıyor

Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların sakatatlarının açıkta bırakılması her yıl görülen bir manzara. Türk Toraks Derneği hayvan atıklarının açıkta bırakılmasının çeşitli hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekti.

(soL - Haber Merkezi) Türk Toraks Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların atıklarının açıkta bırakılmasının sakıncalarına dikkat çekildi. Kurban atıklarının açıkta bırakılmasının "Hidatik Kist" başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabileceğine belirtilirken, gerekli önlemlerin alınması istendi.

Açıkta bırakılan sakatatlar ve hastalıklı organların neden olacağı parazitlerin sokak köpekleri tarafından çocukların oyun alanlarına taşınabileceği, buradan da çocuklara çeşitli hastalıkların bulaşabileceği kaydedildi. Sokak köpekleriyle oynayan çocuklarda, ellerini yıkamamaları halinde de "Hidatik Kist" yani Köpek kılı hastalığı başta olmak üzere bazı karaciğer ve akciğer hastalıklarının ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Halk sağlığının korunması için kurban atıklarının çevreye yayılmasının önüne geçecek tedbirlerin alınması, vatandaşların kurban atıklarını derin çukurlara gömmesi ve çocukların da ellerini daha sık yıkamaya özen göstermesi gerektiği kaydedildi.