Acele 'peşkeşler' verimli toprak bırakmıyor

AKP’nin enerji ve madencilik şirketleri için verimli tarım arazilerini gözden çıkardığını gösteren uygulamalar devam ediyor. Son olarak Manisa ve İzmir’de yapılacak acele kamulaştırmalara tepki gösteren ziraatçiler, tarım arazilerinin kirletileceğine dikkat çekti.

Bakanlar Kurulu’nun, Manisa ve İzmir'de yapılacak olan santraller için "acele kamulaştırma" kararı almasına tepkiler devam ediyor. Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, "Bugün bu toprakları korumayıp kirletilmesine dolaylı olarak da olsa neden olanlar ve buna seyirci kalanlar, bunun vebalini mahşere kadar boyunlarında taşıyacaklardır." dedi.

CHA’nın haberine göre, Demran, yapılan düzenlemelerin Türkiye’de adım adım tarım arazilerinin yok olmasına ve verimli arazilerin kaybolmasına yol açacağını söyledi. Bu konuda endişeli olduklarını dile getiren Demran, "Nikel madenlerinin işletilmesi sırasında kullanılan sülfirik asidin, kullanıldığı alanı ve buharlaşmayla asit yağmurları olarak kilometrekarelerce alanı etkileme riski vardır. Toprağın ayrıştırılmasıyla açığa çıkan onlarca çeşit ağır metalin, su kaynaklarına ve toprağa bulaşma riski yüksektir. Jeotermal kuyuların açılması ve işletilmesi sırasında Manisa'nın Alaşehir ilçesi Alkan köyü örneğinde de olduğu gibi kontrol edilemeyen patlamaların ve sonrasında yüzeye sürekli bor ve ağır metal içeriği yüksek suyun yayılma riski vardır. Enerji amaçlı işletim sırasında yüzeye çıkarılan suyun geri reenjekte edilememesi ya da yüzeye yakın, 200-300 metre pompalanması halinde toprağın kirletilmesi ve yer altı sularına bulaşması kaçınılmazdır. Kuyulardan açığa çıkan buharın, ortam nemini arttırarak bölgedeki tüm tarımsal üretimi hastalıkların ve zararlıların artması, kalitenin bozulması yönünden etkilemesi beklenen sonuçtur. Aydın Buharkent örneği, bu konuda önümüzdeki en ciddi gerçektir. Buradaki zeytin ve incir bahçelerinin nasıl etkilendiği gözardı edilmemelidir. MTA jeotermal haritasına baktığımızda, Manisa ve Batı Anadolu'nun tarımsal açıdan verimli topraklarının sıcak su açısından en zengin bölgelerde yer aldığı görülmektedir." şeklinde konuştu.