49'uncu Hacı Bektaş Veli anmaları sona erdi

Bu yıl 49'uncusu düzenlenen Hacıbektaş Veli anmaları birçok şehirden Alevi ve ilerici yurttaşların katılımı ile yapıldı. Bu yıl da birçok sanatçının katıldığı anmalar paneller, etkinlikler ve konserlere ev sahipliği yaptı.

Hacı Bektaş Veli anmaları ilk gününde AKP’den CHP’ye birçok siyasetçinin uğrak noktası oldu. Etkinliklere AKP adına katılan Taner Yıldız Aleviler tarafından tepki ile karşılandı. Konuşması sırasında Hacı Bektaş’a Hacı Bayram demesi ise AKP’nin Alevilere bakışını özetleyen ciddiyetsiz ve terbiyesiz bir tavır olarak değerlendirildi.

Anmaların panel ayağında yeni anayasadan Bektaşiliğin tarihine kadar birçok başlık tartışıldı. Alevi örgütlerinin sunumları ile yapılan anayasa tartışması Alevilerin anayasa sürecinde nasıl bir tutum alacağı üzerine yoğunlaştı. Alevilerin taleplerini seslendirmeleri gerektiği söylenirken genel olarak bir tedirginlik ve yeni anayasaya dair karamsarlık göze çarpıyordu.

Anmalar süresince birçok siyasi partinin çalışmaları halk tarafından ilgi ile karşılandı. Etkinliklerin ikinci gününde anmaya katılan sanatçılardan Pınar Aydınlar Türkiye Komünist Partisi'nin standında bir söyleşi gerçekleştirdi. Devrimcilerin AKP’ye karşı anlamlı bir mücadeleyi yürüttüklerini söyleyen Aydınlar, Suriye üzerine yapılan savaş çığırtkanlığını kınadı. Alevilere, kadınlara ve hakkını arayan emekçilere yapılan baskılara boyun eğmemek gerektiğini vurgulayan Aydınlar “dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan” dedi.

(soL - Haber Merkezi)