48 yıllık meslek okulu cami inşaatı için boşaltıldı

Samsun’da Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu arsaya 10 bin kişilik cami yapılması için okulları taşınan öğrenciler yeni binada ders başı yaptı. Bulunduğu yer imar planında ‘Dini tesis alanına’ dönüştürülen 48 yıllık okulun derslikleri ve bahçesi ise yeni eğitim döneminin ilk gününde boş kaldı.

Samsun İl Müftülüğü, merkez Atakum İlçesi’nin sahil kesiminde 30 dönüm üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu yere 10 bin kişilik cami yapılması için geçen yıl çalışma başlattı. Müftülük, Türkiye’de sadece 6 tane bulunan okulun bulunduğu arsaya cami yapılmasını isteyerek Valiliğe dilekçe ile başvurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bakanlığa yazı yazarak konuyla ilgili görüş istedi. Bakanlıktan gelen olumlu yanıt üzerine, geçen yıl 12 Temmuz’da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan nazım imar planı değişikliğiyle okul alanı kullanımı, cami yapımı için ‘dini tesis alanı’ kullanımına dönüştürüldü. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne, ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Bunun üzerine Okul Aile Birliği, geçen yıl 30 Ağustos’ta imar plan değişikliğinin iptali için Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Adli süreç devam ederken İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen 31 Ocak’ta okula gönderilen yazıda yarı yıl talilinde okulun boşaltılarak eski Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşınması istendi. Okulda eğitim gören 300 öğrencinin velisi bu isteğe tepki gösterdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşınma kararı, eğitim yılı sonuna ertelendi. 2013- 14 eğitim- öğretim dönemi karne töreni ardından okulun kapatılmasına tepki gösteren öğrenciler, velileri, kentteki bazı sivil toplum kuruluşu ve eğitim sendikalarının temsilcileri okul binası önünde eylem yapmaya başladı. Yaklaşık 1 ay süren okul nöbeti sonrasında geçen 14 Temmuz’da güvenlik önlemleri altında mevcut okul binası boşaltıldı. Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi, kullanılmayan Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşındı. Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi 2014- 15 eğitim öğretim döneminde yeni yerinde eğitim vermeye hazırlanırken, yargı kararın beklenmeden okulun taşınması veliler ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenciler yeni eğitim öğretim dönemine yeni okul binasında başladı. 48 yıllık okulun mevcut binaları ve bahçesi ise, boş kaldı.

Okulun adı da değişti
Okul alanındaki imar değişikliğiyle ilgili iptal davasını açan Atakum Kent konseyi Başkanı Murat Erkan, okulun adının ‘Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi’ olarak değiştirilidğini söyleyerek, “İlimizde bazı meslek liselerinin isminde de değişiklikler yapıldığını öğrendik. Gerekçesini bilmiyoruz ama bu değişikilğin yapılması hoş değil. Yeni eğitim yılının ilk günününde öğrenciler yeni okul binasında bir çok sorun yaşadılar. Zaten mevcut fiziki kapasite yeterli değil. Israrla bu okulun taşınmak istenmesi, bu çocukların yetersiz bir yere gönderilmesini anlamak da mümkün değil” diye konuştu.