4+4+4'te son icraat: Norm fazlası öğretmenlere okul öncesi öğretmenliği kursu

4+4+4'de bir fiyasko daha ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, norm fazlası öğretmenlere okul öncesi öğretmenliği kursu verecek.

AKP, 4+4+4 eğitim modeliyle eğitimi dönüştürmeye devam ediyor. Kademeli eğitimin, erken yaşta çıraklığın, İmam Hatip Liselerinin, türbanın ve paralılaştırmanın önünü açan yeni sistem ile AKP, eğitimin niteliğini düşürecek uygulamalara da hız verdi.

4+4+4'de bir fiyasko daha. AKP, üniversitelerin okul öncesi bölümünden mezun olan, alanında yetkin olan, bu işin özel olarak eğitimini almış öğretmenlerin yapması gereken okul öncesi öğretmenliği, 4+4+4 uygulamasıyla norm kadro fazlası olan öğretmenlere kurs vererek yaptıracak.

Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık kademeli eğitimle birlikte ortaya çıkan norm fazlası öğretmenleri ihtiyaç bulunan okul öncesi alanında değerlendirmek amacıyla okul öncesi eğitim öğretmenliği kursu başlattı. Hükümet, bu şekilde norm fazlası öğretmen sayısını eritmeyi planlarken, söz konusu kursların okul öncesi eğitimin niteliğine nasıl bir katkı yapacağı ise tartışma konusu haline geldi.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının üniversitelerin okul öncesi öğretmenlik bölümlerine rağmen yerine, birkaç aylık kurslarla söz konusu eğitimi verebileceğini iddia etmesi, bu bölümlerin meşruiyetini de şüpheli hale getirmekte.

"Öğretmenler kişisel çıkarlarına hizmet edecek tevırlardan kaçınmalı"
Kursun açılış töreninde Adana İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, çağın bilim ve teknoloji çağı olduğunu ve dünyanın hızla değiştiğini belirtti. Değişimlerin ve dönüşümlerin bazılarını olumlu etkilerken, bazı kesimleri de olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydeden Selamet, "Amacımız bu süreçte öğretmenlerimizin mümkün olduğunca olumsuz etkilenmemelerini sağlamak ve süreç içinde yeni duruma uyumlarını kolaylaştırmaktır. Değişen dünyada gelişen yeni eğitim sistemlerine ayak uydurabilmemiz için kendimizi de sürekli yenilememiz gerekiyor" dedi.

Öğretmenlerden bu dönüşüm süreci içinde desteklerini beklediklerini, bazılarının kişisel çıkarlarına hizmet edecek tavır ve söylemlerde bulunmamalarını isteyen Selamet, "Öğretmenler toplumların dönüşüm mimarlarıdır. Bu kursları bitiren öğretmenlerin kadroları değişmeyecek. Böyle bir yetkimiz yok. Sadece ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarında görevlendirme yapacağız. Bunu yaparken de öncelikle ihtiyaç varsa kendi okullarında ve eğitim bölgelerinde yoksa öğretmenlerimizin de isteklerini dikkate alarak farklı ilçelerde değerlendirilecektir" diye konuştu.

Okul öncesi öğretmenlerine seslenen Selamet, "Anlamsız tepkiler alıyorum. Dışarıdan lise mezunlarının yerine kadrolu ve yıllarca öğretmenlik yapmış tecrübeli öğretmenlerin eğitimden geçirildikten sonra okul öncesinde görevlendirmemiz hem kamu kaynağının verimli kullanılması, hem eğitim iş görenlerinin istihdamı, hem de öğrencinin alacağı eğitim açısından bu uygulama daha doğru bir yaklaşımdır" dedi.

(soL-Haber Merkezi)