4+4+4 skandalı: İlkokul öğrencileri ile imam hatip öğrencileri arasına çam ağacı duvarı

AKP’nin 4+4+4 eğitim sistemi beklenildiği gibi birçok skandalı da beraberinde getirdi. İstanbul Kartal’da bulunan Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu’nda, imam hatip ortaokulu ile ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasına yönetmeliği yerine getirmek adına çam ağaçları konuldu…

Birinci sınıf öğrencilerinin alışma haftasının ardından yeni eğitim-öğretim dönemi bugün resmen başladı. AKP’nin gerici düzenlemeleri birçok okul önünde veliler tarafından protesto edilirken bu okullardan birisi de Kartal’da bulunan Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu oldu. Velilerin eylem için kapısında bulunduğu okulun bahçesinde ise tam bir skandal vardı.

Aynı kapı, farklı binalar ve çam ağaçları…
AKP’nin 4+4+4 eğitim sistemi çerçevesinde yaz aylarında imam hatip ortaokuluna çevirmek istediği ancak velilerin büyük direnişiyle karşılanan süreç sonunda aynı okul alanında hem ilkokul, hem ortaokul hem anaokulu hem de imam hatip ortaokulu bulunuyor.

İki ana binadan oluşan okulun büyük binası ilkokul, ortaokul ve anaokulu olarak kullanılırken, anaokulu öğrencileri için ne ayrı bir bahçe ne de ayrı bir giriş kapısı bulunuyor.

İlkokul ve ortaokul öğrencileri yan yana olan iki farklı kapıdan içeri girerken ortak kullanım alanları olan bahçe ise yine aynı alanda yer alıyor.
İlkokul ve ortaokul binasının hemen karşısında yer alan ek bina ise imam hatip ortaokuluna çevrilmiş durumda. Yönetmelik gereği ayrı giriş ve bahçesi bulunması gereken imam hatip ve ilkokul öğrencileri arasında taş saksılar içindeki çam ağaçlarından bir duvar örülürken, görüntü AKP’nin yarattığı yeni eğitim sistemini de gözler önüne sermiş oldu.

Velilerden kitlesel eylem
Yaz ayları boyunca çocuklarının okullarının imam hatip olmaması için büyük bir mücadele veren veliler, imam hatip binası ile ilkokul binasının birarada bulunmasına okulun ilk günü yapılan kitlesel eylemle tepki gösterdi.

Veliler adına basın açıklamasını okuyan Okul Aile Birliği Başkanı İdil Yücesoy, okullarının imam hatibe dönüştürülmek istenmesinin ardından büyük bir mücadele verdiklerini dile getirdi. Okulun tamamının imam hatip ortaokuluna dönüştürülmek istenmesine karşı verdikleri mücadelede, burada bir imam hatip talebi olmadığını vurguladıklarını belirten Yücesoy, okulun imam hatibe dönüştürülmesi yerine spor salonu, yeni derslikler ve laboratuar yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.



Çitle de ayırırız, geri zekâlı da deriz…

Buna karşın yetkililerin biz istersek imam hatip yaparız, istersek çitle ayırırız dediğini hatırlatan Yücesoy, küçük yaşta çocuğunu okula göndermek istemeyenlere de sizin çocuğunuz geri zekâlı denildiğini ifade etti.

Talep yok
Verdikleri mücadele sonunda okulun tamamının imam hatip okuluna dönüştürülemediğini belirten Yücesoy, “Okulların açıldığı gün soruyoruz o kadar reklam yaptınız ve vaatte bulundunuz ama imam hatip kayıtlarının rakamlarını neden açıklamadınız, çünkü talep yok diyen biz haklı çıktık” dedi.

Düzenlemelerin ardından okulun bahçesinin ihtiyacı karşılamayacağını belirten Yücesoy, anaokulu öğrencilerinin ayrı bahçesi ve girişi zorunlu olmasına rağmen bulunmuyor. Yetkililer gelsin durumu gözleriyle görsün” diye konuştu.

Velilerin “olan oldu” diye düşünmemesi gerektiğine dikkat çeken Yücesoy, torununu Fransız Okuluna gönderen iktidar partisi milletvekilinin “tüm okulları imam hatibe çevirme fırsatı” yakaladık sözlerini hatırlatarak, velileri mücadeleye çağırdı.

(soL – İstanbul)